FACEBOOK

2 месеца след трагедията АПИ призна за проблеми с пътя край Своге

Повече от два месеца след катастрофата на автобус край Своге, при която загинаха 20 души, Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) най-после призна, че една от причините за инцидента е състоянието на шосето. В участък от 360 метра от пътя съставът на асфалтовата смес не е отговарял на утвърдената рецептура, каза председателят на управителния съвет на агенцията инж. Светослав Глосов пред бТВ.

Проблемът с пътната настилка е бил констатиран от лабораторията на АПИ, която е изследвала взетите контролни проби от проблемния участък. „Вариантите са много. Възможно е да е свършил инертният материал и асфалтовата база да е вложила малко по-различен материал. Възможно е да има грешка при дозирането на сместа”, отбеляза Глосов. Той не се ангажира със срок, в който ще има окончателни резултати за конкретната причина за инцидента край Своге, като допълни, че това е работа на прокуратурата и следствието. Веднага след катастрофата стана ясно, че КАТ е подавал многократно сигнали до АПИ за проблеми с пътя, но оттам не са им обръщали внимание.

За тежката катастрофа край Своге засега обвинен е само шофьорът на преобърналия се автобус. Последната официална информация за хода на разследването от прокуратурата дадоха преди месец. Тогава беше обявено колко много свидетели са разпитани и как се правят експертизи на мантинелата и на пътната настилка. Бяха разпитани и много служители от АПИ, както и тогавашният регионален министър Николай Нанков.
Ремонтът на участъка, където стана катастрофата, е част от обновяването на главния път Мездра - Елисейна - Своге - Нови Искър. Той е изпълнен от Трейс холдинг за 23.6 милиона евро. От дружеството неколкократно декларираха, че при работата си са спазили стриктно изискванията на пътната агенция. Веднага след катастрофата обаче стана ясно, че КАТ е подавал многократно сигнали до АПИ за проблеми с пътя, но оттам не са им обръщали внимание.

Трасето през Искърското дефиле е алтернатива на магистрала Хемус за тежкотоварния трафик. В последните седмици заради ремонти по стария път през прохода Витиня тировете бяха пренасочвани именно през Своге. От дълго време тежкият трафик от магистрала Хемус се отклонява по стария път. Вчера Светослав Глосов обеща работата по магистралата, заради която се образуват огромни задръствания, да спре през зимния период, но да продължи през пролетта.

Катастрофата и съмненията за занижени критерии при ремонта на пътя доведоха до сериозно сътресение в правителството и до оставките на трима министри - на вътрешните работи, на регионалното развитие и на транспорта. В следващите седмици двама от тях бяха реабилитирани политически. Вече бившият транспортен министър Ивайло Московски (б.р. който вече девети месец не е обвиняем за инцидента с управлявания от него сноумобил, при който загина синът му) се очаква през този месец да поеме поста на вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. Бившият регионален министър Николай Нанков пък се върна в министерството, но като заместник на новия министър Петя Аврамова, заради "експертизата" си.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени