FACEBOOK

19 хил. с рак обречени

Въпреки, че уж тази година им 1/2 млрд. повече за здравеопазване, онкоболните, които имат нужда от лъчетерапия, вече ще трябва да изчакват реда си за облъчване, заради икономии в НЗОК. От здравната каса въвеждат седмични и месечни лимити за ползване на високотехнологичната апаратура, с която се провеждат процедурите. Досега за лъчетерапията нямаше ограничения.

Става въпрос за пестене на средства от клинични пътеки, които струват 4500 лв. за цял курс на лъчеление от 20-30 дни с най-модерната апаратура, или за 5400 лв. – при радиохирургията. „При наличните апаратурни възможности това е необяснимо и абсолютно недопустимо", заявяват лъчетерапевтите в протестно писмо до премиера. Мярката не е съгласувана с Гилдията на лъчетерапевтите, които са и консултанти на самата каса.

С новите лимити орязват досегашната дейност на лъчетерапевтичните центрове с около 30%, твърдят от болниците. Здравната каса обаче отрича да има намаление и дори отчита увеличение в договорените обеми, за които ще плаща.

За 20-те центъра, в които се провеждат лъчетерапия и радиохирургия са необходими около 60 млн. лв. годишно. Според лъчетерапевтите с новите мерки ще бъдат спестени едва 1-2 млн. лв.

Тази сума е нищожна при общ от за 2018г. Така или иначе живота и здравето на пациентите трябва да е приоритет независимо от цифрите.

Не става ясно защо са необходими пододни икономии при 3.8 млрд.лв. годишен бюджет на НЗОК. Към тази сума трябва да се добавят допълнителните половин милиард лева отделни за здраве тази година. Това, че от касата налагат подобни мерки едва в средата на годината, може да означава, че предвидените средства за процедурите вече са на свършване.


Новите мерки ограничават достъпа до жизнеспасяващата апаратура, от която се нуждаят около 19 000 пациенти у нас. От касата създават комисия, която ще определя кой да се лекува и кой не. Пациентите, които нямат късмет и излизат извън финансовите лимити, остават с отложено лечението за следващи периоди. Това означава директно обричане при онкологичните заболявания, които е необходима оперативност. От Гилгията на лъчетерапевтите настояват да бъде отменено изискването за лимит за лечение на онкопациентите. Недопустимо е да има листи на чакащи при наличната апаратура и прекратеното лечение в чужбина, казват специалистите.

Въпросната апаратура беше купена преди няколко години със 160 млн. лв. от еврофондовете и беше тържествено открита от премиера Бойко Борисов. Сега тя ще събира прах не по технологични, а по финансови причини.

Очевидно в НЗОК има сериозен финансов хаос и това при положения, че здравният министър Кирил Анание е счетоводител по образование. Касата има задължения, които възлизат на 271 млн.лв, като 133 млн. лв. от тях са просрочени дългове. По-рано от здравното министерство твърдяха, че НЗОК дължи едва 7.6 млн.лв.

Ограничаването на лъчетерапията е поредното орязване наложено от касата. НЗОК системно посяга към различни пера, по които до сега не е имало ограничения. Вече ограничиха списъка на редица животоспасяващи медицински средства, за които се отпускат средства. Преди месеци нашумя случаят с пациентка, която почина без да дочаква аортна клапа, заради невъзможност да я заплати самостоятелно.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени