FACEBOOK

188 снегорина и 61 машини ще чистят улиците в столицата

Общо 188 снегорина, 61 малогабаритни машини и резервна техника са налични за зимното почистване на София, показват резултатите от проверка на Столичния инспекторат, който през тази седмица инспектира всички фирми, ангажирани със снегопочистването.

„В договорите си те са задължени да имат готовност за допълнителна техника в случай на обилни снеговалежи, която също е налична”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на фирмата, която ще обработва районите Подуене, Слатина и Изгрев.
По думите й, всички камиони са снабдени с джипиеси, а осигуреното количество смеси е общо 33 000 тона. Фирмите, които ще работят на територията на общината са 7 и ще бъдат разположени на 68 точки в града, така че в началото на снеговалежа машините бързо да могат да започнат работа.

Фандъкова утони, че и тази година, като всяка друга, приоритетно ще се чистят улиците с масов градски транспорт, а когато е необходимо ще се влиза и в кварталните улици. За тази цел са осигурени 61 малогабиритни машини, които ще могат да почистват паркове, градини и площади.

Кметът отбеляза, че Околовръстният път се поддържа от Столичната община и Агенция Пътна инфраструктура, а новите отсечки - Северна скоростна тангента и Западната дъга само от АПИ.

По думите й от бюджета за зимно почистване за тази година са предвидени 20 млн. лв., като от тях са спестени средства, изразходвани за почистване на града през лятото.

Около 2,5 млн.лв. пък са предназначени за зимно почистване до края на 2016 г. Бюджетът за следващата година също се предвижда да бъде 20 млн.лв., съобщи Фандъкова и уточни, че неплатените средства на фирмите за снегопочистване през миналата зима са около 1,2 млн.лв.

Имаме строги изисквания към фирмите, те знаят това и трябва да са внимателни, категорична е тя.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени