FACEBOOK

164 от 193 държави подписаха Пакта за миграцията

„За първи път в историята на ООН голямото мнозинство - 164 от общо 193 страни - членки на организацията - постигнаха споразумение за поставяне на ред и сигурност в мигрантския поток.
Документът, който се приема в Маракеш, се нарича Световно споразумение за безопасна, организирана и законна миграция.

Пактът не е юридически обвързващ. След 18-месечни преговори това беше единственият начин да се постигне минимално съгласие по най-горешата и разединяваща глобална политическа тема.
В момента 257 милиона души (3,4% от световното население) са се преселили в страна, различна от родината им. Милиони се готвят да сторят същото. (Нормално: миграцията към по-добро място съпровожда човека от първите му стъпки на тази планета.)

Държавите, които няма да подпишат необвързващото споразумение са: САЩ, Израел, Австралия, Чили, а от европейските - Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Австрия и България.
Подложените на най-силния нелегален мигрантски натиск европейски страни – Гърция, Испания, Италия (тя се двоуми) – отидоха в Маракеш, за да подпишат. Даже Белгия е там, въпреки че именно заради споразумението в Маракеш фламандските националисти напуснаха правителството. Но Вишеградската четворка и пригласящите Виена и София не са там. Защо?

Може би отговорът на въпроса се корени в характера на тези правителства: популистки и ксенофобски, като някои от тях се крепят на крайно десни или силно националистически формации.
Ако българските експерти, които би трябвало да предложат на нашия кабинет разумно решение, са чели добронамерено проекта за споразумение, България щеше да го подкрепи.
Не знам кой и как е чел.

Аз изчетох целия текст. Мисля, че България и този път показва кокошата слепота на външната си политика”, написа във Фейсбук известният журналист и също мигрант – в Испания – Йосиф Давидов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени