FACEBOOK

145 ОУ работи по проект за иновативна училищна среда


Присъствах на изключително интересна презентация по покана на училищното настоятелство на 145 ОУ „Симеон Радев“. Поводът за срещата беше представянето на експериментален проект за иновативна училищна среда по финландски модел. Това написа във фейсбук кметът на район "Младост" арх. Румен Русев.

"Проектът е подготвен от вече покойния проф. Попов, а работата по него се продължава от арх. Анета Славова. Считам, че това е пътят за развитие на училищната среда – просторна, отворена, интерактивна", добави той.

"Проектът за мен като архитект беше изключително интересен. Аз също съм работил по подготовката на подобни проекти по финландски модел и считам, че за организация на училищна среда, той е много прагматичен, с добре обособени пространства, широки и просторни, даващи повече свобода на децата и провокиращи творческото мислене. Освен това проектът има екологична насоченост, защото той изключително много залага на оптимизация на използваната енергия. Плановете са да се намали консумацията на конвенционална енергия с близо 70% и да се премине на алтернативна", написа още Русев.

"На финала на срещата проведохме сериозна дискусия с настоятелството, директорката на училището г-жа Михайлова и зам.-кмета л.арх. Мария Грозева, част от моя екип, по най-важната тема – финансирането. Обсъдихме различни варианти за институционална финансова подкрепа. Аз мен е важна училищната среда и ако този проект се финансира, ще бъде един иновативен и експериментален пример, който може да послужи за база за реновиране на други училища по него. Поех ангажимент да придвижа доклад до СОС и да презентирам проекта пред ресорни представители на Столична община", заключи кметът на "Младост".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267744
Ненужният Яворов
Ненужният Яворов
21 март 2019 в 14:47
© sofia.media всички права запазени