FACEBOOK

138 години София е столица на България

Общината е подготвила редица инициативи за празника

Днес се навършват 138 години от обявяването на София за столица на България. На 3 април (22 март по стар стил) през 1879 г. Учредителното събрание в старопрестолния Велико Търново избира за столица на Княжество България град София. Предложението е на известния историк, учен и държавник проф. Марин Дринов. По данни от 1878 г., София има 11 694 жители, 2 училища, 7 църкви, 10 хана, 120 дюкяна, 62 механи, 19 фурни и 3 306 къщи, а общата й площ е 2,84 кв. км.
В книжата на Географското единство на българските земи проф. Иван Батаклиев пише: „Положението на българските земи е важно за тяхното единство с това, че те са концентрично наредени около Софийската област. Макар че геометричният център на България се намира в западната част на Горна Тракия, към Пазарджик, Софийската област заема централно обединително място. През тази област минават главните централни пътища в България, които са такива и на Балканския полуостров; именно през нея минава диагоналният път за Цариград. Но през София минава и главният меридианен път в България по долините на Искър и Струма. ... Ненапразно София е избрана за столица, главен съобщителен възел и културен център на България, и сполучливо изпъква като главно обединително средище на българските земи. ... Поради всичко това София заслужава, заедно със своята област, да се смята като обособена българска земя сред другите български земи...”.
Градът ще посрещне празника с редица инициативи. Днес Столичната община организира фотографска изложба София в четири сезона. Автор на експозицията е Елина Нинова, а снимките ще бъдат показани в периода от 3 до 16 април в Галерията на открито на Столичната община в Градската градина. Изложбата обръща поглед към живите елементи – природата и хората през четирите сезона на годината. Авторката остава вярна на стремежа си да търси и показва красивото, което ни заобикаля, а по различни причини често остава незабелязано.
Междувременно ретро трамвай ще радва софиянци. Той ще се движи в интервала от 10.00 ч. до 14.00 ч. по познатия маршрут от пл. Журналист до пл. Възраждане.
Днес от 12:00 до 13:00 часа гражданите и гостите на града ще могат да се насладят и на концерт на Софийския духов оркестър. Той ще бъде в Градската градина пред Народния театър Иван Вазов.
Освен това Регионалният исторически музей София организира безплатно детско творческо ателие. В програмата са включени следните компоненти: Столицата – културно средище (опознавателна обиколка из Музея); София – нашият град (културно-исторически съкровища, представяне); Мозаечно пано (собственоръчна изработка) и Опознай София (игра).

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени