FACEBOOK

100 млн.лв. за улиците в София тази година

Над 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани от Столичната община в пътна инфраструктура през тази година, без в сумата да влиза строежът на метрото. След като даде нов живот на мостовете, които не бяха пипани от десетилетия, една от най-важните мисии е ремонтът на възлови за движението в милионния град тунели, които не са оправяни от пускането си. Например 37-годишния подземен проход под НДК, по бул. Царица Йоана, а още в районите Илинден, Красна поляна, Връбница, разказва в интервю за в. Строител зам.-кметът Евгени Крусев. Заедно с това, ще има и нови пасарели – надлези, например на бул. Иван Иванов, на бул. България и при ул. Даскал Стоян Попандреев в Бояна.

От основните пътни артерии продължава превръщането на Тодор Каблешков в дублиращ път за Околовръстното шосе с постепенното му разширяване по цялото негово протежение от бул. Цар Борис Трети до бул. Черни връх при мол Парадайс. Дострояването и модернизирането на бул. Монтевидео в Овча купел също е на дневен ред, след като доста работа бе отметната през 2017 г., включително чисто нов над 1-километров участък. Реконструкция е предвидена и за бул. Българска армия. Централният булевард Пенчо Славейков ще бъде обновен в цялото си трасе от ул. Цар Асен до бул. Тотлебен с Пирогов.

Ще бъдат довършени работите по историческия вече ремонт на бул. Шипченски проход. Нов вид ще придобие бул. Македония, където трамвайното трасе ще стане зелено, както на Руски паметник. Оттам пътната артерия води своето начало.
Промяната на градското пространство в зоната на ул. Граф Игнатиев, на който – също като на бул. Цар Борис Трети и ул. Козлодуй, с европари ще имаме ново трамвайно трасе, ще доведе до реконструкция и за околните пътни артерии като Солунска, Паренсов, 6-и септември.

Същото важи и за улиците в зоната на храм паметника Александър Невски, която също ще бъде реновирана изцяло за първи път от 38 години насам.

Многобройни вътрешноквартални улици във всички райони също ще получат инвестиции от общината. Те ще бъдат повече от ремонтираните 33 през 2017 г. Крусев споменава само няколко от предстоящите да бъдат реновирани – Коперник, Велчо Атанасов, Хемус, Феникс, Боянска, като целият списък ще стане ясен в четвъртък, след заседанието на СОС, който трябва да гласува пълната листа.

Продължава и прокарването на велоалеи. Новите ще бъдат по бул. Скобелев, който е достатъчно задръстен и сега, а стесняването му ще превърне минаването на Петте кьошета в ад, и по Патриарха. Съседният и вече споменат бул. Македония, също въззадръстен, ще бъде още една от централните улици, пригодени за колелета.
Друга дейност за по-чист въздух е закупуването на газови автобуси – 60 нови ще тръгнат из София тази година. Ако мине бързо търгът, още 22 на синьо гориво и 20 абсолютно чисти – електрически, ще се присъединят към тях, за да заменят дизеловите. Те идват след 60 Евро 6 автобуса, пуснати през 2017 г. и то в крайните квартали Нови Искър, Кремиковци, Надежда, Връбница.

От енергоспестяването с ново осветление, идват инвестиции за още модерни лампи по улиците на София, каквито през изминалата година бяха сложени например на бул. България.

Друга екологична новост са вече 190 кръстовища от т.нар. „умни”, където е възможно трафикът да бъде управляван според конкретните условия на момента чрез удължаване на зелената вълна, особено при поява на линейки и други коли със специален режим на движение. Сега обаче София очаква Министерството на здравеопазването да оборудва линейките си с електрониката, необходима да бъдат в синхрон с „умните” светофари. Автобусите и тролейбусите например имат такива уреди и на тях се осигурява предимство в пиковите часове, особено на закъснели от разписанието возила, което пък ще даде възможност да се намали времето за чакане на хората.

Как всичко това работи на практика ясно се вижда например на най-стресиращите преди кръстовища като Канала и Драган Цанков и Орлов мост, където преминаването вече става значително по-бързо, добър пример е и бул. Левски.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени