FACEBOOK

10 лв. само за някои от жертвите в Своге от Бул Инс

Скандално ниски обезщетения са изплатени на трима от наследниците на загиналите при катастрофата край Своге, съобщиха от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи (АПК). По 10 лева получиха роднините на жертвите от компанията Бул Инс, в която са били застраховани местата в автобуса. Застрахователят отказва да изплати по големи суми с аргумента, че не са спазени правилата за превоз на пътници. От Бул Инс заявиха, че автобусът не е изпълнявал случаен превоз, което е условие, за да платят обезщетение.

От АПК коментираха, че ако има нарушения на пътния лист или на други транспортни разпоредби, с това трябва да се заеме Автомобилна администрация. Не трябва да създава проблем за плащането по валидна полица.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и медиите близките на жертвите определят случващото се като "черно петно за цялата държава". "Поведението на този български застраховател (Бул Инс) ни кара да се чувстваме унизени и огорчени, без вяра в справедливостта и закона”, заявиха роднините на загиналите. Те са категорични, че ще заведат дело срещу компанията Бул Инс в основата, на която има кадри от СИК.

Комисията за финансов надзор (КФН) обяви, че има шест жалби от близки на загиналите в катастрофата. По две жалби срещу застрахователното дружество вече са приложени принудителни административни мерки да изплатят обезщетение от по 50 хил. лв., но дружеството ги обжалва пред Административния съд. По още четири жалби предстои да бъдат издадени такива мерки следващата седмица.

Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралото превозно средство е противозаконно, защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 хил. лв. за всеки пътник, считат от КФН.

След медийния резонанс за унизителните 10 лв. от Бул Инс обявиха, че ще изплатят въпросните 50 хил. лв. на близките на загиналите. Застрахователите обаче не са се отказали от намерението да водят съдебни дела.
Изпълнителният директор на Бул Инс Стоян Проданов обясни за bTV, че това в „еднолично, морално решение на компанията”, но те остават убедени в правотата си, че няма юридически аргументи да изплатят обезщетения на стойност от по 50 хил. лв.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
© sofia.media всички права запазени