FACEBOOK

1,4 млн. лв. за сайт за комари от 8 потрошени за нищо милиона

1 425 087,58 лв. на данъкоплатците са източени за въображаема система за локализиране на комари, започнала да действа след активния им сезон – всъщност сайт с истинска стойност до 30000 лв. Парите са потрошени от кмета на Русе от ГЕРБ и управляваната от него асоциация на дунавските градове и са част от общо 10 техни проекта за 4 млн. евро. И в десетте регионалното министерство е открило пороци.

Когато Антикорупционният фонд разкри далаверата още преди месеци, сумата, за която се говореше беше 1 милион лева. Тя обаче е набъбнала като пъпка след ухапване от комар до близо 1 и половина милиона показа Деси Ризова по бТВ.
Как са източени парите?

Към 956 880 лв. за т.-нар. Информационна система, което всъщност си е един сайт на над 30 пъти по-ниска реална стойност, са прибавени 442 416 лв. за „проучване и публичност”.

Зад това гръмко название се крият две социологически проучвания на местно ниво – в град като Русе двете заедно няма как да струват повече от 20 000 лв. И пари за „информационна кампания”. Не че някой я е видял или пък в евтините местни медии струва толкова, но само за нея са хвръкнали яко дим в пушилката на медийната несвобода повече от сто бона народна пара.
За капак идват 25 791,58 лв. в графата „оборудване, пътни и квартирни”, която обединява необединимото и не става ясно що за оборудване се купува, нито пък що за лукс е в Русе да се похарчат подобни суми за настаняване и изхранване?
Така общата сума на масрафа, платен с данъците на бедния български данъкоплатец стига до колосалните 1 425 087,58 лв.

Те се дават за нещо толкова безумно, колкото е броенето на комари, които догодина няма да са същите, и така наречената им „локализация” край брега на Дунав, където всеки е наясно, че има много комари.

Напомняме, че подобни, макар и не така мащабни нагли кражби имаше и в други областни центрове, където кметовете са от ГЕРБ. Характерен пример е Добрич, където на гърба на местния воден цикъл няколкото най-близки до кмета като секретарката и пиарката му се бяха уредили с 5-цефрени хонорари за работа, която вършат по длъжностна характеристика и получават за нея заплати, а общият сбор от дотациите за правоверни партийци приближаваше половин милион лева.
Иначе, както твърди финансовият министър Горанов: „Корупцията е вестникарско внушение”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени