FACEBOOK

№1 сме по пшеница за посев, №2 по маркучи и патешки дроб, №3 по WC капаци, злато, мед, месинг и слънчоглед в света

България се оказва лидер в няколко световни класации по износ на продукти, сочи статистика на Българската стопанска камара за експорта ни през 2018 г. Общата му стойност е рекордна – 33 205 000 000 долара. Страната ни е изненадващ световен шампион по износ на пшеница за посев.

Глобален лидер в експорта на зърно изобщо втора поредна година е Русия, която изпревари САЩ с програмата си за заместване на импорта с домашно производство, наложена заради ... американските и европейските сакнции върху нея.

България заема завидното второ място по износ на продукти като спирачни маркучи и патешки дроб. Патешкото ни вкарва в челото и на още една ранглиста – трети сме по експорт на такова месо.

На най-ниското стъпало на почетната стълбичка сме също в деликатна сфера като експорта на седалки и капаци за тоалетни чинии. Също трети сме по износ на анодна мед и на месинг.

Също трети сме на руди и концентрати от благородни метали – един силно дискусионен въпрос. Става дума за 402,3 млн.долара, така че наистина за 20 години от страната ни са изнесени милиарди от чужденците, експлоатиращиресурса ни от благородни метали.

Слънчогледът ни – маслодайния, също много върви – и там сме №3 по експорт в целия свят, което е наистина геройство за държава с малка територия като нашата на фона на огромните полета в доста други страни, от които сме пъти по-маломерни. Друга техническа и ГМО – култура – рапицата също ни бронзира. Трети сме и по консервирани череши.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени