FACEBOOK

Шоково поскъпване на тока след хляба, или системата гърми

Шоково поскъпване на тока ще се наложи заради задържането на цената му, разказаха пред 19 минути осведомени източници. Изборът е прост: или шок с тока, или гърми цялата енергийна система.

Задържането на цената, както е известно, се дължи на уплахата на властта от нови всенародни протести, както стана през зимата на 2013 г., когато бе свален първият кабинет на Борисов. Правителството от една страна твърди, че само КЕВР определя котировките, но от друга страна членовете му се избират от парламента и се контролират от излъчилите ги партии, а икономическият вицепремиер Валери Симеонов многократно сам изтъква, че от 2014 г., благодарение на управляващите, почти няма повишаване на стойността на електричеството.

Много е вероятно промяната да стане факт още от 1 октомври, след като от 1 юли ЕРП-тата искаха увеличение от десет и повече процента, но получиха 1-2 на сто.

Причината е, че ще има поредно увеличение на цената на природния газ, който е основен компонент за формирането на енергийните котировки у нас, този път с 15 на сто.

Затова и парното, което от 1 юли увеличи цената си със 7,45%, ще скочи поне още с толкова по оценки на експерти, като някои говорят и за 10%. Припомняме, че миналия 1 юли то повиши стойността си с 23 на сто за радост на софиянците.

Ако увеличението на цената на ел.енергията се отложи за 1 януари, новогодишният подарък ще ни зарадва с истински шок, защото всяко следващо удържане води до все по-голям и все по-голям скок.
Напомняме, че по лични самопризнания на министъра на земеделието, храните и горите, и хлябът ще поскъпне драстично, а увеличение на цената на тока ще дръпне котировките му и още нагоре.

Според данните на НСИ – нашата официална статистика, често наричана стъкмистика, инфлацията за първото полугодие на тази година е рекордна за последната петилетка, но се измерва само като 3,5%. От друга страна, животът бил поскъпнал, пак по статистика, с 11%, което е доста по-близо до реалността според практическите ни наблюдения на потребители. Голямо поскъпване на тока, заедно с хляба и парното ще дръпне индекса още доста нагоре за второто полугодие.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267871
© sofia.media всички права запазени