FACEBOOK

Чужди болници спират да приемат наши пациенти

Гонят ги заради дълг от 130 млн. лв. на НЗОК

Чужди болници могат да започнат масово да връщат наши пациенти. Причината са борчовете на Националната здравноосигурителна каса към клиники в ЕС, които все още не са платени. „Заради тях недоверието към България расте и съществува реален риск лечебници от страни като Германия и Англия да започнат да отказват лечение на наши пациенти”, съобщи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. В организацията вече са получили сигнали за отказ за приемане на българи.
Задължнието на НЗОК към чужди клиники за лечение на българи надхвърля 130 млн. лв. „Сумата, която е дължима само по падеж, е около 60 млн. Това са т.нар. просрочени задължения, по които вече започват да текат и лихви”, посочи Хасърджиев. Той уточни, че по силата на европейското законодателство срокът, през който държавите трябва да се разплатят помежду си, е 18 месеца. След него започват да текат и лихвите. През следващата година се очаква към тази сума да се прибавят още 70-75 млн., така че през цялата 2016 г. общите дългове на Касата ще надхвърлят 130 млн.”, разясни той.
За опасността чужди клиники да връщат наши пациенти призна и шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов. Това стана ясно от стенограма на Надзорния съвет на фонда, в която той заявява: „В Европа здравноосигурителните каси, фондовете, казват на лечебните си заведения, когато става въпрос за български граждани, еди-какво си, защото не им плащаме. А ние си мислим, че отлагаме. Трябва да го знаем и да го имаме предвид”, съобщи Телеграф.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени