FACEBOOK

Четворка стига за право в СУ

Две четворки от входните изпити по български език и по история осигуряват прием в специалността право в СУ, пише Сега.

Най-ниският бал след първото класиране на кандидат-студентите в тазгодишната кампания, с който е приет студент в тази специалност е 21 (при максимално постигнат 28.98). Доста ниски са баловете и в специалността международни отношения, където последният приет студент е с бал 14.53. При психология най-ниският бал, осигурил прием в тази специалност е 23, т.е. при две отлични оценки от матурата по български и по чужд език и оценка над 3.70 от входния изпит човек би могъл да влезе в психология.

7230 младежи са подали документи за прием в най-старото ни висше училище, което е със 731 души повече от миналата година - 6499. За шеста поредна година психологията остава най-желаната специалност в най-престижния ни университет. Запазва се и интересът към информатиката, но за сметка на това педагогиката изпада от топ 10 на предпочитаните от младите хора професионални направления.

От университета не се наемат да посочат на какво се дължи големият интерес към психологията. Според рейтинговата система на университетите около 62% от дипломиралите се в СУ психолози се реализират по призвание, а безработицата при завършилите тази специалност е едва 2.75%.

На второ място по предпочитания е специалността публична администрация, която миналата година бе на четвърта позиция, а на трето място - социологията, която спада с една позиция по-надолу от 2016 г. Четвъртото място е за английска филология, а компютърните науки и софтуерното инженерство си запазват петото и шестото място. Изненадващо на седма позиция се появява българската филология, която миналата година не присъстваше в топ 10 на желаните специалности, следвана от две компютърни специалности - информатика и информационни системи. Правото тази година е реабилитирано на десето място, след като през 2016 г. бе изпаднало от класацията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени