FACEBOOK

Хиляди медицински сестри на протест утре в София

Стартовата заплата на една мед. сестра е с 15 лева повече от на санитарката

Медицинска сестра на годината за 2017 г. в Бургас е Даниела Христова. Тя беше наградена на церемонията по случай Световния ден на сестринството. Работи 27 години в сферата на здравеопазването, но се срамува да сподели размера на заплатата си, която по думите ѝ от 7-8 години не е мърдала - 600 лева.

Международният празник на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май, но тази година той ще бъде отбелязан с протести. Хиляди специалисти по здравни грижи излизат на протест в София, заради липсата на визия за развитие и финансиране на системата.

"Ще излезем на протест около 3000 души. Протестната манифестация не е политическа, не искаме да сваляме министър, правителство... Мечтаем един министър на здравеопазването да си изкара мандата. Искаме да се промени моделът на финансиране в здравеопазването", обясни проф. Станка Маркова в сутрешния блок на България он е ър.

Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи е на мнение, че законът трябва да се промени така, че ако е договорена стартова заплата от две минимални заплати, това да бъде задължение на всички болници.

"Стартовата заплата на една мед. сестра е с 15 лева повече от на санитарката. В общинските болници не получават повече от 600 лева. Отношението остава толкова пренебрежително...", каза още проф. Маркова.

"Искаме да се закриват отделенията и болниците, които нямат политика да стимулират кадрите си", настоя тя и алармира за крещяща нужда от медицински сестри и акушерки.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени