FACEBOOK

Фрог: Стотици съмнителни очни операции в ИСУЛ, НЗОК ги проверява

В Здравната каса е получен сигнал за стотици отчетени, но неизвършени опасни очни операции в ИСУЛ. За това сигнализираха Фрог нюз източници от Касата.

Допуска се, че за около три години щетата към бюджета е около 300 000 лева, като не е изключено някой да си е прибрал в джоба тези пари. За да се докаже истината сега 851 пациенти ще бъдат прегледани. Само така може да се види дали действително им е била извършена т. нар. витректомия.

Най-масовата очна операция е срещу катаракта /перде/. През 2015 г., 2016 г. и 2017 г. за нея НЗОК е плащала по 360 лв. на човек. Ако по време на операцията, обаче се получи сакатлък и се стигне до разкъсване на задната капсула на окото, лекарите трябва светкавично да пристъпят към далеч по-сложната операция на окото, известна в медицината като витректомия. Освен, че пациентът има опасност да загуби окото си, цената на въпросната интервенция вече струва на касата 700 лв.

Преглед на тези две операции назад във времето вдиг завесата на доста съмнителни факти. Оказва се, че в ИСУЛ на всеки 9 пациенти, 8 задължително „преминават“ през по-сложната операция.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени