FACEBOOK

Форум ще дискутира промени в Общия устройствен план на СО

На 17 януари 2019 от 15 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” на София тех парк ще се проведе широк обществен форум, който ще дискутира възможностите за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Столичната община. ОУП обединява градоустройствените инструменти, които определят и насочват развитието на средата и има значителен ефект върху качеството на живот, икономическата активност, мобилността, екологичното състояние, използването на ресурсите и много други аспекти от градския живот. Целта на форума за плана на София ще е да обсъди процеса и съдържанието на бъдещо изменение на ОУП, така че да отговаря то на различните групи от заинтересовани страни и динамичните промени във времето, в което живеем.

10 години след приемането и повече от 20 години след началото на работата по действащия план социалната, политическа, икономическа и технологична трансформации налагат преосмислянето и осъвременяването на установени практики, свързани с планирането на средата и процесите, протичащи в нея. За управлението на града днес е важно включването на много повече заинтересовани страни в диалог, а информацията и технологиите, с които разполагаме, добавят нови възможности към процеса на вземането на информирани решения. Това налага и включването на различни експерти още в началото на дискусиите при старт на работата по изменението на ОУП.

Събитието ще представи за обсъждане мнения за проблемите в сегашния ОУП и идеи за тяхното преодоляване, които сагенерирани по време на поредица от фокус групи, проведени през последните месеци с участието на професионалисти от различни сфери. Резултатите от тези фокус групи ще бъдат обсъдени в дискусионен панел по време на форума с участието на различни експерти и публиката.

Програма на събитието:

15:00 - 15:10 - Въведение

15:10 - 15:30 - Представяне на резултатите от фокус групите за изменението на ОУП, организирани от“Софпроект-ОГП”, в сътрудничество с неформалната дискусионна група “Лаборатория за градско развитие”

15:30 - 16:40 - Презентации по следните въпроси, дефинирани като значими по време на фокус групите::
Как да постигнем разбиране за града, споделено от възможно най-много заинтересовани страни?
Какви трябва да са същността и съдържанието на ОУП и как той да бъде по-достъпен, прозрачен и ясен?
Как се постига публично-частен консенсус и как се защитава обществения интерес?
Как да се управлява процеса по създаване, мониторинг, прилагане и изменение на ОУП?
Защо са важни данните и защо е важно да планираме на базата на данни?
Каква е законовата рамка и има ли нужда от промени в нея?

16:40 - 18:00 - Дискусия с публиката и синтез на мнения, предложения и коментари

На база на изказаните мнения по време на форума и събраната обратна връзка по предложенията от фокус групите, ще бъдат определени частите на ОУП, за които се смята, че не работят добре и имат нужда от изменение. След това екипът на ОП “Софпроект-ОГП ще организира допълнителни проучвания. На основата на тези проучвания и анализите на ОП “Софпроект-ОГП” и общинската инициатива за дългосрочна стратегия “Визия за София” ще бъде започната работа по заданието за изменение на ОУП. Паралелно ще се работи и по създаването на опорно-сравнителен план, който да показва сегашното състояние на системите и елементите на ОУП, представени спрямо изискванията на законодателството. Всички тези дейности се планира да бъдат завършени в рамките на 2019 година. Инициативата за форума е на столичното общинско предприятие “Софпроект-ОГП”, в сътрудничество с неформалната дискусионна група “Лаборатория за градско развитие”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени