FACEBOOK

Фандъкова успокои духовете във Витоша, ще има нови улици и платна

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе среща с жители на кв. Витоша, с които набелязаха конкретните мерки за подобряване на придвижването в квартала, инфраструктурата и благоустройството. През уикенда те окупираха Симеоновско шосе, за да се чуе за протеста им. На срещата присъства и кметът на район Лозенец Любомир Дреков.
Първата група от мерки са краткосрочните и се предвижда да бъдат изпълнени до края на годината. Вече е променен интервалът на зеления светофар за излизане от квартала. С обратна връзка от гражданите ще бъде направена допълнителна корекция при нужда, така че да се намали времето за изчакване. Предстои да се постави допълнително копче на светофара за пешеходно пресичане.

До края на годината ще бъде изградено още едно пътно платно за десен завой към бул. Симеоновско шосе, което ще намали времето за изчакване. За целта се организира преместването на разпределителните кутии от ъгъла при светофара (продължението на ул. Георги Райчев при бул. Симеоновско шосе).

Изграждане на „джоб” за автобусите и спирконавес на спирката на бул. Симеоновско шосе (до S-образния завой), с което ще се освободи пътното платно при спиране на автобусите, е друго решение, по което вече се работи.

Изграждат се изкуствени неравности и пешеходни пътеки по ул. Слав Караславов, ул. Асен Разцветников, ул. Константин Петканов и др. За целта комисията по Транспорт разглежда всички предложения на гражданите.

Детската площадка на ул. Дионисий Дионисиев в момента се проектира и при подходящи метеорологични условия ще бъде завършена до края на годината.
Изграждането на тротоара по ул. Чавдар Мутафов, който да свързва детската градина и зоопарка, вече е възложено и ще е завършено до края на годината.
Има готовност да започне поставяне на осветителни тела по съществуващи стълбове. Изграждането на осветление ще продължи и през следващата година.

Проектира се изграждането на връзката между ул. Борис Руменов и ул. Ангел Каралийчев – по този начин ще бъде отворен вход/ изход на квартала към бул. Черни връх, метростанция Витоша и новата детска градина в кв. Кръстова вада, която ще се изгражда през 2018 г.
Ремонтират се участъци от ул. Могилата, заедно с тротоар, и се изгражда канал по ул. Филип Кутев.

Работи се за отваряне на ул. Васил Арнаудов, като за целта трябва да бъдат изкупени частните терени, които попадат в обхвата на улицата. До момента е постигнато съгласие на част от собствениците и има отказ на един да участва в преговори. При категоричен отказ за изкупуване ще се пристъпи към отчуждаване.

Големият проблем в кв. Витоша е липсата на общински терени, включително и за улици, голяма част от които са изградени върху частни терени. В последните години Столичната община наложи практиката да изисква от инвеститорите да осигурят достъп на сградите, които изграждат, през терени, които да са публична общинска собственост. Дарените в полза на общината улици в последните години са над 21 хил. кв. м. За съжаление десетилетия назад това не е било практика, което е довело до тежка ситуация в някои квартали като Витоша, Кръстова вада и Манастирски ливади. Така в момента се изисква огромен финансов ресурс. Освен терена за детската градина, която е построена преди няколко години, в квартала до момента има само още два общински терена, върху които се предвижда да се построят детска площадка и спортно игрище.
Като дългосрочна цел – работи се за изграждане на връзка между ул. Борис Руменов и ул. Ангел Каралийчев.

По отношение на строежа на нова сграда на бул. Симеоновско шосе, кметът на София е възложила на Дирекция по Контрол на строителството на НАГ и районната администрация да направят пълна проверка на строителния обект. Столичният инспекторат със съдействието на Общинската полиция има задачата да извършва проверки на строителната техника.
По предложения на гражданите ще се изследват и възможностите за изграждане на други две връзки на квартала с Околовръстния път.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени