FACEBOOK

Фандъкова покани победителите в хакатона GlobalTechSummit (Java2Days) в софийската лаборатория за иновации

Кметът Йорданка Фандъкова се срещна с наградените в хакатона GlobalTechSummit (Java2Days) в софийската лаборатория за иновации и предприемачество и ги покани да участват в новооткритото пространство за предприемачество и цифрови технологии. Столичната община откри преди около два месеца новата лаборатория по проект „Разкриване потенциала на младите хора за бизнес и социални иновации в Дунавския регион” (New Generation Skills), съфинансиран по Програма „Дунав 2014-2020“.

Кметът Фандъкова се запозна с проектите на наградените, които са в областта на изкуствения интелект, сигурността, здравословното хранене (Suupa), бизнес комуникациите (Skipdat.com).

На срещата присъства и Тито Хамзе от TechCrunch, който сподели, че намира София за красива и е щастлив да срещне тук хора с „големи идеи“. В отговор кметът Йорданка Фандъкова подчерта, че за нея "Градът - това са хората." Тя сподели виждането си за София като зелен и иновативен град. Затова са особено важни иновативните идеи на стартиращи компании, които се развиват млади и креативни хора като вас, посочи Фандъкова.

Столична община подкрепя инициативи, които утвърждават нашия град като иновативен център. От няколко години организираме национални, а от тази година балкански хакатон, където програмисти решават важни обществени проблеми и задачи, посочи също кметът на София.

София се нареди в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в класация от 300 града на JPMorgan Chase. За последните 10 г. София е европейската столица с най-голям ръст на БВП според изследване на Фондация Блумбърг и се нареди в топ 3 на европейските градове по стартиращи компании в IT сектора.

Фандъкова даде няколко примера за стартъпи, които общината е привлякла в работата за града в областта на управлението на отпадъците, градската мобилност и социалната сфера. Общината развива и форми на подкрепа и финансиране чрез различни програми и чрез Общинския гаранционен фонд.

В общинската лабораторията се предоставят обучения по предприемачество и дигитални технологии на млади хора от 18 до 25 години. В нея се провеждат срещи и обучения.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени