FACEBOOK

Фандъкова: Чистият въздух е приоритет за Общината и имаме резултати

„Подобряване качеството на въздуха е приоритет, който залагаме във всичките ни проекти, по които работим. Пред нас стои най-важната задача за намаляване на фините прахови частици в абсолютно всички проекти и сектори, които развиваме”, каза Йорданка Фандъкова в рамките на конференцията Проблеми и решения за подобряване качеството на атмосферния въздух, организирана от Министерство на околната среда и водите. Кметът на София посочи, че всички контролирани замърсители са в норма, с изключение на фините прахови частици, но според измерванията те са с постоянна тенденция към редуциране.

Азотните оксиди, които преди 2-3 години имаха превишавания на годишна база вече са в норма. Под праговете са въглеродният оксид и озона, с които имат проблеми някои от големите европейски градове. Фактите, които всички знаем са, че транспорта и битовото отопление на твърдо гориво са основните източници на ФПЧ. „Насочили сме усилия към обществения транспорт и има много добри резултати. С метрото пътуват 350 души на ден и спестяваме 75 хил. т. вредни емисии на година. С третата линия ще достигнем около половин милион дневни пътувания и 90 хил. т. спестени вредни емисии.

За 5 години успяхме да подменим 60% от автобусите, 90% от тролеите и да купим първите 25 нови трамвая. Всички 290 нови автобуса са със стандарт ЕВРО6 и сме в процедура по закупуване на още 120 автобуса на природен газ и първите 20 електробуса. Успяхме да реализираме най-мащабната модернизация на градския транспорт за толкова кратко време. По данни на Евростат за 2016 г. София е на 6-о място в ЕС по използване на градския транспорт и нашата цел е да увеличим този процент. Истината е, че мерките за чистотата на въздуха са кауза за по-здравословен живот и изискват усилие от всеки човек”, каза кметът Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени