FACEBOOK

Фандъкова: През 2019 г. пускаме 8 метростанции

През 2019 г. София ще се сдобие с първите 8 метростанции от третата линия, които ще бъдат пуснати на два етапа, ще ремонтираме 15 големи улици и булеварди и ще построим 15 детски градини. Най-важният приоритет в бюджет 2019 на София е екологията и чистия въздух.

Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов представи проекта за бюджета.

През 2019 г. София ще има 1,586 млрд. лв. бюджет, който е с 30,6 млн. лв. повече от този за 2018 г.

"За поредна година не залагаме увеличение на данъците и таксите на софиянци извън промените, направени от парламента. Ще заложим минимални прагове за данъка върху колите и имотите в курортни селища, които не са основно жилище. Въпреки че не увеличаваме данъците от 2012 г. досега сме събрали 184 млн. лв. повече", обясни Фандъкова.

551 млн. лв. ще инвестира през 2019 г. общината в града. 58% от средствата в капиталовата програма, или 324 млн. лв. са европейско финансиране.

Най-големият обект е строителството на третата линия на метрото, от която догодина ще бъдат пуснати първо станциите от "Красно село" до бул. "П. Евтимий", а след това тези от центъра до бул. "Вл. Вазов". През 2020 г. ще бъдат готовои последните 4 метростанции - от "Овча купел" до Околовръстния път при "Горна баня". Общо 550 млн. лв. се предвиждат за транспорт и транспортна инфраструктура, като голяма част от тях са именно за новата линия на метрото.

Над 133 млн. лв. ще бъдат инвестирани в доставка на нови автобуси и трамваи за градския транспорт.

Над 51 млн. лв. ще са инвестициите в ремонти на улици и булеварди. Планират се 15 големи обекта - булевардите "Монтевидео", "Т. Каблешков", "България", "Президент Линкълн", Скобелев" и тунела при НДК, изграждане на връзките със Северна скоростна тангента, улиците "Ф. Кутев", "Първа българска армия", "Народно хоро", "Житница", "Атанас Узунов", "Н. Коперник" и др. 38 млн. лв. се предвиждат за ремонт и поддръжка на квартални улици. Със 17,6 млн. лв. ще се ремонтират трамвайните трасета по бул. "Цар Борис III" и по ул. "Каменоделска". 4,5 млн. лв. ще се инвестират в улично осветление.

206 млн. лв. са средствата за чистота, като се залага повече миене и машинно метене на улици, както и по-често извозване на едрогабаритни отпадъци, за да се предотврати нерегламентираното им изгаряне. Освен 22 сензора за изследване на въздуха, които щебъдат монтирани догодина, общината ще си купи и мобилна станция. 18 млн. лв. се предвиждат за ремонт на паркове.

68 млн. лв. ще отидат за образование. От тях 19 млн. лв. са за реконструкция и изграждане на 15 детски градини в кварталите "Манастирски ливади - изток", "Кръстова вада", "Курило", Студентски град, "Овча купел", "Горна баня" и "Подуяне". Разширения се предвиждат за детски градини в "Красно село", "Павлово", "Княжево", "Люлин" и "Изгрев". 9 млн. лв. са за изграждане на физкултурни салони и пристройки към 12 училища.

През 2019 г. ще започне основен ремонт на Кукления театър и изграждането на Център за съвременно изкуство в бившата топлоцентрала на НДК.

"С всички тези проекти ще продължим развитието на града и осигуряваме инвестиции в подобряване на качеството на живот във всички 24 района", подчерта Фандъкова.

Данъчните приходи ще са 347,8 млн. лв., или с 28 млн. лв. повече от тази година, а прогнозата за неданъчните е - 348,3 млн. лв., или с 6 млн. лв. повече, каза зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

С 10 млн. лв. повече приходи от данък МПС очаква догодина София, но причината е в увеличаващия се брой автомобили, а не в новия размер на налога. За 1/3 от шофьорите налогът ще е по-нисък, а за останалите ще се увеличи. Предстои скоро да пуснем данъчен калкулатор, чрез който всеки да може да изчисли данъка, който дължи, уточни Барбалов.

Източник: 24 часа


Аки08:25 09 Dec 201802
+ 0
- 0
Браво! Така се прави! Нека да има метростанции, определено са нужни
Марко08:24 09 Dec 201801
+ 0
- 0
Това са супер новини! Нека да има метростанции, така хората ще пътуват повече с метро и въздъхът няма да се замърсява толкова
 

© sofia.media всички права запазени