FACEBOOK

Фандъкова: Няма да допусна София да загуби милиони от ЕС

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова от утре влиза в предизборна кампания. Тя е кандидат на ГЕРБ за кмет за четвърти мандат на Столичната община. За пореден път коментарите на столичани за нейната кандидатура са от Осанна до Разпни го. Факт е обаче, че през последните години София се промени и трансформациите са факт. За новия мандат Йорданка Фандъкова вече обяви приоритетите си. Изпълни и обещанието си за нови и доказани експерти в екипа си. Пред Столица.bg Йорданка Фандъкова аргументирано отбива атаките и обвиненията на сочения за най-сериозен опонент в битката за "Московска" 33 - Мая Манолова.

Г-жо Фандъкова, правите ли “бързи” поръчки, както твърди Мая Манолова, които да приключите преди изборите и каква е целта?

- Това са откровени лъжи с прозрачна цел, една лъжа да се повтори 100 пъти, за да звучи като истина. Истината обаче е, че нито една от процедурите, за които говори г-жа Манолова няма да приключи преди изборите. Така че, който е да е кмет след изборите, ще има пълна свобода. Целта на цялото това говорене е да внуши, че се прави нещо нередно. Фактите обаче са други. Първо, лъжа е, че договорите на фирмите не са публични – всички действащи договори с изпълнители на Столична община са на сайта. Второ, лъжа е, че договорите за почистване могат да се удължат – не могат и това всеки може да го прочете. Трето, лъжа е, че са отваряни ценовите предложения на фирмите по чистота. Ако г-жа Манолова наистина мисли, че срокът за подаване на оферти е денят, в които се отварят цените и се класират фирмите, значи че няма никакъв опит. Това може да го говори само човек, който няма никаква експертиза и не е направил нито една процедура по закона. Четвърто, единственият начин да се изразходват публични средства е по Закона за обществени поръчки. Друг законен начин няма - ако г-жа Манолова мисли да ги раздава, това определено е друго, но е незаконно. Слушах как обяснява, че знае кой щял да спечели поръчката за новите електробуси - ако знае да каже. Няма нужда да се заканва, че ще затвори името плик, защото още няма нито една подадена оферта. Ако има дискриминационно условие в документацията, също трябва да го каже и то сега. И последно, но много важно, процедурите се провеждат сега, защото имаме възможност през тази година да защитим 217 млн. лв. безвъзмездни средства по ОПОС за София. Нямам никакво намерение да загубя 217 млн. за София и за софиянци, защото някои, иска да спекулира и да си прави ПР на гърба на града.

Във връзка с инициативата „Кандидат-кметове в инвалидни колички“ ви обвиниха, че не сте се присъединили, защото сте се уплашили. От какво се уплашихте?

Убедена съм, че има теми, с които човек не си прави пиар. Проблемите на хората в неравностойно положение изискват решения, а не да се снимаш с тях. Познавам много добре проблемите им, както и условията в града. Работя за тяхното решаване и това е отговорността ни. Едно от първите неща, които направих като директор на 73-о училище е асансьор за децата със затруднения в придвижването. Тогава в София бяхме 3 такива училища. След това като зам.-кмет и кмет, започнахме с директори да работим целенасочено – за асансьори и рампи за децата.

Обвиниха ви също, че през цялото си управление не сте направили нищо за улесняване на хората с увреждания. Истина ли е това?

Над 65 са училищата с асансьори, платформи и рампи, които изградихме, за да са достъпни за децата. Изградихме достъпност на всички места, на които общината предоставя социални услуги – изглежда естествено, но го нямаше. Във всички 35 метростанции изградихме асансьори – и за трудно подвижни хора, и за майки с колички. На новите 27 станции, които направихме в последните 10 години, има минимум по 2 входа с асансьори, а на старите, които бяха правени без, допълнително построихме. Преди 2 години въведохме услугата социален асистент за хора с увреждания с тежки електрически инвалидни колички. В градския транспорт – всички нови автобуси, тролеи и трамваи, които доставяме, са нископодови и със звукова сигнализация. Информационната система на спирките и сигнализацията на някои светофари, са с аудио модул за хора с намалено зрение. Навсякъде, където правим основни ремонти, нормите за понижени бордюри, скосени тротоари и тактилни ивици са задължителни. Истината обаче е, че преди да започнем работа по тази тема, почти нищо не е било правено в града. И затова и напредъкът изглежда малък на фона на целия мащаб на града. Важно е да кажа, че аз и екипа ми създадохме програмата „Асистент за независим живот“ и всяка година над 1000 възрастни и деца, които са трудно подвижни и болни, получават безплатно асистент. Създадохме и специализиран превоз за трудно подвижни хора – нужно е само да направят заявка по телефона и един от новите 13 специализирани автомобили на общината ги взима от тях и ги кара където искат да отидат. Много са нещата, които правим, но и много още трябва да се направи.

Казахте вашите три приоритета за следващите години? Кое обаче е онова, което ще направите веднага, ако хората отново ви изберат за кмет?

Факт е, че именно направеното до момента прави възможно и позволява днес да предложа нови приоритети. Първо, работата в кварталите – ремонта на квартални улици идва след като направихме основни ремонти на почти всички големи булеварди. Довеждащият транспорт от квартала до метрото идва след като почти завършихме модернизацията на градския транспорт и Икарусите на по 40 години са в историята. Преди 4 години обещах средната възраст на градските автобуси да стане 6 години, какъвто е европейският стандарт, и изпълних обещанието си. Основни ремонти на междублокови пространства, 8 нови парка и зеленият ринг - линеен парк с велоаеи по трасето на старата жп линия – това са проекти, които стъпват на това, че голяма част от големите паркова вече са облагородени.

Категорично, трябва да променим административните услуги – това включва електронни услуги, вътрешен обмен на данни между институциите – дигитализацията на услугите освен бързина и удобство за гражданите и бизнеса означава и повече публичност и контрол. Искам да кажа, за да е ясно на кандидатите, които явно никога не са влизали в сайта на общината, че на него са качени всички договори и че ние бяхме първата община, която стартира процеса на отваряне на бази с данни. Всичко, което предлагам е с много ясен график. До края на 2019 г. трябва да завършим първите 8 км от третата линия – от „Подуяне“ до „Красно село“ и да я пуснем. Няколко месеца след това ще сме готови с още 4 км през „Овча Купел“.

Готови сме да започнем и разширенията на третия лъч към „Слатина“ и „Левски“. През декември стартираме мобилното приложение, което в реално време ще дава информация за качеството на въздуха от наша собствена общинска система, която изградихме. Задължително ще внеса предложението за професионална отговорност от проектанти, строителни и надзорни фирми при некачествено строителство – освен санкциите, които налагам се нуждая и от такава тежка мярка. Фирмите, които искат да работят с публични средства, трябва да знаят, че залагат името си и правото да упражняват тази дейност в бъдеще.

С наближаването на предизборната кампания вашите опоненти започнаха все по-ожесточено да ви нападат и обвиняват. Вие обвинявате ли ги в нещо?


Предизборните кампании са съревнования на идеи и проекти за развитието на града. Убедена съм, че липсата на собствени идеи и проекти, не може да се замести с нападки и агресия. Виждам, че много от кандидатите правят това, но така не се управлява милионен град. Всеки от кандидатите за кмет на София е имал възможност да направи реални неща за София – първо от позициите, които са заемали и второ, чрез партиите, които са ги излъчили. Не се е случило. Имам усещането, че някой от тях едва сега забелязват София. Аз не обвинявам никого, защото така работа не се върши, но и не приемам да се отрича всичко направено, защото това не носи никаква полза за софиянци. -

Чувствате ли, че има една невидима линия, която разделя кандидатите на две – Фандъкова и всички останали?

Разделителната линия е между реалистично и лъжите, между приказките и работата, между конкретните проекти, с ясни срокове и финансиране, и общите приказки и празните обещания, зад които не стои нито един отговор на въпроса как. Не знам дали тази разделителна линия е видима или не, но се надявам повечето граждани да намерят разликите, защото на местните избори решаваме как да се развива града ни, какво ще се случи през тази и през следващите няколко години, къде ще сме след 5-10 години. Това са конкретни задачи пред нас като общност, а не въпроси за бъдещата кариера или голямото его на някого. - Всички анализатори предричат тежки избори и втори тур. Има ли вероятност да не се стигне до балотаж според вас? - Явявам се за 4-и път на мажоритарни избори и за мен най-важно е по най-добрият начин да разкажа какво предлагам, срокове, в които ще се реализират конкретните проекти и как. А изборният резултат се решава от гражданите с техния вот.

Източник: stolica.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени