FACEBOOK

Фандъкова: Инвестирали сме над 48 млн. лв. в градини и училища през 2018

В общо 48 училища и детски градини на територията на Столична община се извършват основни ремонти и реконструкции

Само тази година за ново строителство и модернизация на детски градини и училища влагаме 48 млн. лв., това може би е най-мащабният бюджет, които е отделян. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери реконструкцията на 101 СУ „Бачо Киро“, ул. „Илинденско въстание“ №36, район „Надежда“, предаде генция „Фокус“.

Фандъкова уточни, че средствата, които е получила Столична община за реновиране на учебни сгради от оперативна програма „Региони в растеж“ са 27 млн. лв. „Общо над 63 млн. лева е бюджетът по дейностите на оперативна програма на „Региони в растеж“, уточни тя.

По думите й училище 101 СУ „Бачо Киро“ е огромно по размер. „В него има приети 5 паралелки след първи клас и три паралелки след седми клас“, каза още кметът на София. Според нея това е едно перспективно училище, и то трябва да работи с едносменен режим, за да може през годините всички училища на територията на Столична община да преминат към този режим на работа.

"В общо 48 училища и детски градини на територията на Столична община се извършват основни ремонти и реконструкции. В 30 от тях дейностите приключват с началото на учебната година, в 18 ще продължат и след започване на учебните занятия, като организацията ще бъде такава, да не се пречи на учебните процеси", обясни кметът.

По думите на Фандъкова тези проекти са с огромни инвестиции в строителството и модернизацията на учебни заведения. Тя допълни, чe общо 18 от обектите са по средства на оперативна програма „Региони в растеж“. „Това са цялостни обекти и цялостни реконструкции“, каза още тя.

Фандъкова обясни, че до края на 2019г. ще приключат с тези обекти като до 17 септември основната сграда на това училище ще бъде напълно готова. „Децата от малката сграда ще бъдат преместени в голямата, докато ремонтите текат“, уточни още тя.

Кметът на София каза също, че след 17 септември ще се работи само по тези проекти, които са по оперативна програма „Региони в растеж.“ „В някои от детските градини, които се финансират със средства от Столична община също ще продължат ремонтните дейности“, уточни още тя.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени