FACEBOOK

ФБР привиква поред бг шефове

Вместо анонсираното за първите 3 месеца на година посещение на премиера Борисов, уж уредено от вицето му Захариева, вътрешният министър Младен Маринов спешно отлетя за САЩ по настояване на американските си колеги, съобщиха от пресцентъра на МВР. Миналата седмица и зам.-главният прокурор Иван Гешев бе на срещи в Ню Йорк и Вашингтон по искане на ФБР, заедно със зам.-шефа на ДАНС Недялко Недялков.

Сега Маринов е придружаван от директора на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов и шефа на Гранична полиция Светлан Кичиков. Според официалната информация той ще се срещне с шефовете на ФБР и Сикрет Сървис, както и с представители на Бюрото за борба с наркотиците и Офиса за борба с трафика на хора. Внезапният интерес към страната ни е свързан със започнато разследване в САЩ, което касае и високопоставени фигури у нас.

Командировките на шефовете на силовите ведомства идват на фона 43-тия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права, в който се посочва, че традиционни за България проблеми остават корупцията, неефикасността и липсата на върховенство на закона, властовият рекет над медиите!

По информация на Liberta.bg, срещата На Гешев е била поискана на по дипломатически път, като по-скоро е била със задължителен характер - незабавна и неотложна, а не пожелателна. Дни преди посещението му, от САЩ изпратиха в България свой висш служител, проследяващ корупцията. По официални данни основните теми на разговорите са противодействието на финансирането на тероризма и прането на пари, което стана много актуално с казусите с венецуелските пари и Вълка от София в И-Банк. За това, че темата остро вълнува американската страна стана ясно още през февруари, когато посланикът на САЩ Ерик Рубин направи внезапна визита при премиера и в БНБ.

Посещението му явно беше свързано с нежеланието на властите ни да вземат мерки за скандала около парите от Венецуела. Припомняме, че посланикът бе на среща при премиера Бойко Борисов, след която главният прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев обявиха, че пари, преведени от Държавната петролна компания на Венецуела, са постъпили по сметки в банка в България, след което част от тях са били трансферирани в други страни. По-късно се разбра, че парите са постъпвали в Инвестбанк. Те са били по доверителна сметка на българския адвокат Цветан Цанев.

Според Биволъ той заедно със зам.-шефа на ДАНС Недялко Недялков са имали бизнес обвързности чрез ДС-фирми. Цанев е титуляр на сметката в Инвестбанк, през която са минали милиони на режима на Мадуро. „Този тип корупция, идващ от недемократични режими, е противен, особено, когато във Венецуела има хора, гладуващи по улиците, докато държавното им богатство е източвано”, заяви посланик Рубин.

Българските власти са се задействали по случая едва след засилен международен натиск, заяви още дипломатът. „Ние предоставихме информация, която дойде от финансовото ни разузнаване”, категоричен е американският посланик, който с думите си опроверга премиера Борисов. „Този случай изпраща важен сигнал, че България е бдителна и опитът да се използва нейната банкова система за нелегални цели ще носи известен риск”, каза още той.

Напомняме, че от 19' бяхме едни от първите, които писахме за ареста на препралия поне сто милиона евро от измами. Гал Барак и изпратихме до БНБ и Инвестбанк въпроси, свързани с този случай и с неизяснения казус по венецуелските пари. От БНБ обаче ни препратиха към „източника на информация”, който в случая е и посланик Рубин. Не получихме и отговор за собствеността на акциите в Инвестбанк във връзка с ред решения на ВАС.

Както съобщи Фрог нюз, след 20 март командировани представители на ФБР пристигат в България и ще бъдат в страната ни минимум до края на месец април. Ще бъдат извършени множество разпити на свидетели по делото КТБ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени