FACEBOOK

Училищата в София приемат с предимство деца на учители

Софийските училища масово дават предимство на деца на учители при приема в 1 клас, пише Сега. Това не е залегнало в основните критерии за класиране на децата, но ръководствата масово го въвеждат като допълнителен критерий.
19’ припомня, че според новите правила на общината всяко училище има право да въведе до 3 допълнителни критерия при голям брой кандидати. Те могат да носят до 22 точки към общия резултат на детето. Общината удължи срока за обявяване на допълнителните условия до края на март.
Предимството на деца на учители от край време е спорен въпрос в столицата. Преди няколко години Софийският административен съд обяви за дискриминационен подобен текст при класирането на децата за детските градини. Въпреки това много учебни заведения продължиха да го ползват като допълнителен критерий.
112 ОУ Стоян Заимов в район Оборище например дава по 8 точки за деца на служители, работещи в него, а 6 точки за деца на бивши ученици от училището.
Два критерия е обявило 96 СУ Лев Николаевич Толстой в район Люлин - дете на възпитаник на училището ще получи 15 точки допълнително. Предимството да си дете или внук на служител от системата на образованието на територията на Столичната община е оценено на 7 точки.
В 64 ОУ Цар Симеон Велики в район Витоша пък дават 15 т. за дете на служител в училището и 7 т. за дете, завършило ОДЗ №46 в кв. Симеоново.
Любопитен критерий въвежда 119 СУ Михаил Арнаудов в район Изгрев, чийто директор е бившият зам.-министър Диян Стаматов. Там дават 10 точки, ако детето ще бъде записано в целодневна форма на обучение. Предимство ще носи и ако детето е завършило подготвителна група в детските градини на прилежащата територия на училището, като според адреса на родителите това ще добавя 6 или 3 точки към резултата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени