FACEBOOK

Учени от ЦЕРН разказват за Вселената и паранормалното в София

На 5 ноември в Sofia Event Center българската публика ще се срещне с учени от водещи европейски научни центрове - CERN, ЕвропейскатаКомисия и Goldsmiths, University of London. Целта на лекторитевъвфорума за популярна наука Ratio е да разкажат за работата си на достъпен за всеки език – без сложни термини и професионален жаргон.

За начало на деня гостите на Ratio ще отправят поглед към тъмната Вселена, заедно с д-р Стивън Голдфарб от CERN. Д-р Голдфарб се занимава с физиканаелементарнитечастици и работипоексперимента ATLAS. Участвал е в експеримента L3 наГолемияадроненускорител, с който са определени трите семейства елементарни частици във Вселената.

Темата му се фокусира върху тъмната материя и тъмната енергия –онези 95% от Вселената, които все още не познаваме. Втората презентация ще бъде водена от Удриволф Пика, консултант към Европейската комисия, която ръководи програмата за сателитно наблюдение Коперник, заедно с Европейската космическа агенция. НаRatio той ще представи как функционират сателитите на “Коперник” и какможемдаизползвамеинформациятасъбранаоттях.

Последният лектор ще бъде проф. Кристофър Френч от Goldsmiths, University of London. Той е британски психолог и скептик, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. В презентацията си на Ratio той ще представи серия психологически фактори, които могат да накарат човешкия мозък да “види” призраци и паранормални създания.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени