FACEBOOK

Уникална операция спаси живота на бебе в утробата

Бебе, което е било в много тежко състояние е било оперирано вътреутробно в 26-а гестационна седмица в частна болница в София, съобщава БТВ. След успешната манипулация Християна е родена предсрочно, но в много добро състояние на 17 декември 2015 г.

“Проблемът на бебето бе забелязан от лекарка, която води женска консултация. То беше събрало много вода в плеврите и кожата и вече имаше сърдечна недостатъчност. Нямаше друг шанс, освен да направим дренаж в белия дроб”, обясни д-р Кристина Чачева, специалист по фетална медицина. Ако се предприеме оперативно раждане в такъв ранен етап от бременността, бебето трябва да има много здраво сърце, за да понесе натоварването и да оцелее. В случая това не било решение. Първият опит за дренаж бил неуспешен, тъй като момиченцето много бързо извадило дрена. “Да, бебетата могат да правят такива неща вътреутробно. Втория път обаче го поставихме така, че то да не може да го достигне, и задържахме бременността още 4,5-5 седмици”, разказва д-р Чачева.

Тя разкри, че по време на интервенцията на бебето е била поставена упойка в крачето. Междувременно се получил т. нар. Синдром на огледалото - при плод с плеврален излив и майката започва да събира вода основно в съдавота система и развива състояние, подобно на прееклампсия. Имало риск да се наложи ранно оперативно раждане, ако нейното състояние не се подобри. След повече от месец жената дошла, защото изтекли водите. Бебето вече било в значително по-добро състояние и без излив.

Това е вторият случай на вътреутробно дрениране на белите дробове при хидропс на д-р Чачева в болница “Надежда”. Хидропс е състояние на плода, при което по различни причини се излива и натрупва течност в различни органи. Ако за едно бебе се знае, че има анемия в ранен етап от бременността например, може да се очаква хидропс в по-късен етап. При Християна нямало анемия, нито вирусна инфекция - друга причина за хидропс, а смущения в лимфния оток. Момиченцето е изписано и вече е при родителите си в Симитли.

Родителите изказаха благодарността си към д-р Чачева. Те й пожелаха здраве и късмет и професионални успехи. Те нямат възможност да поемат разходите за операцията и д-р Чачева се отказва от хонорара си.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:268126
© sofia.media всички права запазени