FACEBOOK

Турската Аджибадем се изтегля от България

Малко повече от 2 години след стъпването си в България Аджибадем се изтегля от страната, научи 24 часа от няколко независими източника.

Групата била готова да приема оферти за болниците, които притежава у нас. Това са бившата Токуда в София и заведенията с марката Сити Kлиник, болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински дружества.

Според източниците ни решението за продажбата на бизнеса в България било свързано с набавянето на свежо финансиране на компанията майка.

Аджибадем е част от инвестиционния фонд IHH. В последно време обаче той се борел с финансови затруднения. В средата на септември акциите на фонда са паднали до най-ниското си ниво от последните 43 месеца заради срива на турската лира, сочи доклад на Affin Hwang Capital.

За да се справи със затрудненията, IHH планирал да преобразува дълга си, да ограничи разходи и да продаде активи.

Сделката за бизнеса в България била поверена на “Райфайзен инвестмънт”. До редакционното приключване на броя от финансовото дружество нямаше коментар.

Не мога да коментирам, но не мога и да потвърдя тази информация, каза изпълнителният директор на “Аджибадем Сити Клиник” Иван Ангелов. Той е съдружник в смесеното дружество с “Аджибадем” в България, което притежава медицинския бизнес у нас.

Засега дружеството не може да се похвали с големи успехи, показват финансовите отчети на компанията. За 2016 и 2017 г.

общата натрупана загуба на “Аджибадем Сити Клиник” е над 24 млн. лв.

Основна част - близо 16 млн., са натрупани през първата година от дейността на дружеството. През миналата година загубата е свита наполовина - малко над 8 млн.

В същото време има почти двойно нарастване на приходите. През 2016 г. те са били 53 млн. лв., а през миналата година са стигнали над 123 млн.

Преди малко повече от 2 години - на 21 април 2016 г., “Аджибадем” и дъщерното ѝ дружество в Македония - болницата “Аджибадем Систина”, обявиха официално, че са подписали споразумение за придобиването на болница “Токуда” и нейното дъщерно дружество “Токуда груп”, и за сливане с лечебните заведения в групата “Сити клиник”.

По информация от участниците в сделката “Токуда” е изкупена изцяло. В момента на придобиване от “Аджибадем” известната като Японската болница има 52 000 кв. м площ с 550 легла за лечение в почти всички специалности.

На същото място в София са разположени и медицински център, база за клинични проучвания, аптека и хоспис. Лечебното заведение отвори врати през 2006 г. като първата голяма частна болница и беше 100% собственост на японския инвеститор. Днес разполага с 37 клиники и отделения, 3 медико-диагностични лаборатории, 22 операционни зали, спешно отделение.

Обслужват средно за година 274 000 пациенти, извършват се към 13 000 операции, раждат се над 1000 деца. На територията ѝ работи и най-големият диагностично-консултативен център

Сделката на “Аджибадем” със “Сити Клиник” беше комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите, останалите вливат дяловете си в новото дружество.

76,5% от новосъздадената компания са собственост на “Аджибадем”, а останалите са на акционери от “Сити Клиник” , основни сред които са братята Лука и Ангел Ангелови от компанията за месни продукти “Градус”.

Създадената през 2010 г. верига “Сити Клиник” обединява 3 болници и 3 медицински центъра в София, Варна и Бургас и разширява дейността си с откриване на два нови центъра - онкологичен и за лечение на сърдечносъдови заболявания.

С придобиването и обединяването на двата болнични гиганта “Аджибадем” се позиционира като най-големия частен доставчик на здравни услуги в България.

При обявяването на новата структура Мехмет Али Айдънлар - председател на управителния съвет и изпълнителен директор на “Аджибадем”, обяснява, че сделката е в съответствие със стратегията на дружеството, което “се фокусира върху развиващите се ключови пазари в Централна и Източна Европа и Балканския регион”. Намеренията са след сделката легловата база на “Аджибадем” в световен мащаб да достигне 3500 легла, разпределени в 22 болници в 3 държави.

Айдънлар допълни, че България е третата чуждестранна инвестиция на групата след Македония и Ирак и че планират да растат в региона.

Стойността на сделката бе 125 млн. евро. В нея влизат парите за болница “Токуда”, дяловете в “Сити клиник” и покриване на задължения. Според документи в Търговския регистър първоначално за сделката е ползвано финансиране от унгарската банка ОТП - собственик на Банка ДСК. В края на миналата година обаче кредитът е прехвърлен към холандската ING bank. В Холандия е и седалището на компанията, която е собственик на българското дружество “Аджибадем Сити Клиник”.

Според обясненията на Айдънлар решението да се инвестира в България било с цел хората у нас да не ходят на лечение в Турция, а да се лекуват близо до дома и семейството си.

Компанията майка ще продава активи и ще преструктурира дълга си

Групата “Аджибадем” е част от инвестиционния холдинг IHH Healthcare Berhad, който оперира в Малайзия, Сингапур, Турция, Ирак, Индия, както и в Северна Африка.

Холдингът е втората най-голяма медицинска група в света по пазарна капитализация. Акциите се търгуват на Сингапурската фондова борса и на основните пазари в Бурса и Малайзия. Той държи марките Mount Elizabeth, Gleneagles, Pantai, Parkway и Acibadem.

Стратегията на IHH Healthcare е да стъпва на пазари, в които има нарастващо търсене на здравни услуги и където населението става по-заможно и бързо застаряващо. Холдингът има повече от 10 хил. легла в 49 болници, разположени в 9 държави, в които работят над 35 хил. души.

Фондът притежава 60% от турската верига “Аджибадем”. Тя управлява повече от 2500 легла и стартира една от първите и най-големи банки за кръвни тела в Турция. Също така предлага лабораторни и патологични услуги, съоръжения за стволови клетки, набор от спешна помощ и домашни здравни услуги, управление на болнични проекти и други свързани с тях услуги. Веригата включва 17 болници и 10 медицински центъра.

В Европа тя е представена с Международния медицински център в холандската столица Амстердам, болницата “Аджибадем Систина” и медицински център в Македония и с бизнеса си в България.

През юли тази година IHH Healthcare Bhd поема контрола над индийската верига Fortis Healthcare за почти 300 млн. евро. Така фондът става собственик на над 30 болници и допринася за бума в частното здравеопазване в Индия. Само преди два дни пък чрез дъщерното си дружество Pantai холдингът придоби и още един център в Малайзия - Amanjaya Specialist Centre, като за него е платил над 21 млн. евро.

През 2017 г. IHH започва да изгражда медицинския и хирургичен център Gleneagles в Шанхай, тази година трябва да отвори и още един със същото име в Китай.

IHH обаче напоследък се бори с финансови затруднения. В средата на септември акциите на фонда са паднали с 4,35% - до най-ниското си ниво от последните 43 месеца. Нетното състояние пък намаляло с 48% до 54,9 млн. щатски долара.

Това се дължало най-вече на спада на турската лира, сочи доклад на Affin Hwang Capital. Позиционираната в Турция група “Аджибадем” носи една трета от приходите на IHH и е била основен двигател в растежа на групата в последно време. Дружеството все пак има увеличение от 14% на печалбата за второто тримесечие, но този път това се дължало на бизнеса в Сингапур.

За да се справи със затрудненията в Турция, IHH планирал да преобразува дълга си от евро и щатски долари в лири, да ограничи капиталовите си разходи и да продаде несъществени активи. 50% от дълга на дружеството се дължали на “Аджибадем”. IHH обаче разчита на турската болница Acibadem Altunizade, която трябва да отвори врати до края на годината.

Източник: 24 часа


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени