FACEBOOK

Топлофикация София стартира отчитането на уредите за дялово разпределение

Интервю с инж. Филип Фиков – началник отдел „Дялово разпределение и енергийни услуги“ в „Топлофикация София“ ЕАД.

Какви са резултатите от работата на „Топлофикация София” като топлинен счетоводител?

Столичната Топлофикация има лиценз за извършване на дялово разпределение от 2011 г., но реално предлага услугата от 2013 г. Започнахме с обслужването на 11 сгради, а сега сме предпочетени като топлинен счетоводител от 28 400 клиенти в над 800 сгради. Фокусът в нашата работа е повишаване качеството на услугата и подобряване комуникацията с клиентите, защото имаме желание за дългосрочно и успешно сътрудничество с тях. Стремим се повече да общуваме с тях, да разбираме желанията и нагласите им, за да предложим най-подходящото решение за всеки конкретен случай. В сградите, които обслужваме, търсим ефективни модели за защита на потребителите от кражби на топлинна енергия. Във всеки обект монтираме пломби и стикери на проблемните места, като при следващо посещение проверяваме целостта и номерата им. При констатирана злоупотреба, начисляваме на абоната нормативно регламентираните в тези случаи количества енергия за целия отоплителен сезон, така че съседите, за чиято сметка е консумирано, не са ощетени. Изготвили сме база данни с номерата на пломбите и местата на монтажа им, като по този начин извършваме реален контрол в сградите, на които сме топлинен счетоводител. Хората, са доволни от нашите услуги и споделят впечатленията си. Много от новите ни клиентите миналата година дойдоха, привлечени от добрите резултати в сгради на свои познати.

Започнахте ли вече отчетната кампания за изминалия сезон?

Вече имаме изготвени графици за отчет, разлепени във входовете на сградите и нашите служители започнаха посещенията. Много важно е всички живущи да осигурят достъп, за да бъдат извършени коректни отчети. Така ще имаме възможност да изготвим бързо и точно изравнителните сметки и няма да се налага те да бъдат преработвани поради по-късните отчети в отделни жилища. Отчитането на всеки апартамент оказва влияние върху изравнителните сметки на останалите. При допълнително отчитане, всички в рамките на етажната собственост получават коригирани изравнителни сметки. И тогава хората с право са недоволни, питат по колко изравнителни сметки ще получават и дори започват да се съмняват в коректността им. Ето защо отново приканваме да се осигури достъп до всички жилища, включително и в апартаментите, където отоплителните тела не се използват или са свалени.

Защо е необходимо това?

Тази проверка е изцяло в полза на хората. Според изискванията на нормативната уредба топлинният счетоводител е задължен да влезе и в апартаментите, за които се знае, че са свалени радиаторите или пък не се обитават. Проверяваме дали не е извършвано нерегламентирано ползване на отопление, дали уредите са в изправност, целостта на пломбите. Може в някое жилище да се е наложило ползване на топла вода или парно, но потребителят да не е заявил това при топлинния си счетоводител. Ако не се посети апартамента, това ще доведе до изкривяване на изравнителните сметки. Крайната цел при топлинното счетоводство е всеки да плати това, което реално е потребил. Освен това изравнителните сметки имат пряка връзка с определянето на месечните сметки за отопление и топла вода през следващия сезон.

Какво да направят хората, ако не могат да осигурят достъп до жилищата си в определените дати?

Припомняме, че клиентите имат право на две посещения за безплатен отчет на уредите от топлинните счетоводители, като едното трябва да бъде в извънработно време. Ако нямат възможност да осигурят достъп до жилището в тези дати, хората могат да се свържат с топлинния си счетоводител и да заявят дата за индивидуален отчет, която обаче се заплаща според ценоразписа на съответната фирма.

Ако при отчетите установите, че има повредени водомери за топла вода или в апартамента не е монтиран такъв никога, какво следва за клиента?

Многократно напомняхме на абонатите, че е изцяло в техен интерес да си монтират водомери за топла вода Според Наредбата за топлоснабдяването, ако в отделни имоти няма монтиран индивидуален водомер за топла вода, или той е повреден ,или пък не е осигурен достъп за отчет, тогава се начислява разход по 140 литра топла вода на обитател за едно денонощие на потребление. Освен това, при изготвянето на изравнителната сметка разликата между количествата вода, измерени от общия водомер за топла вода и сумата от показанията на индивидуалните водомери ще бъде разпределена върху сметките на имотите без водомери за топла вода.

Как да постъпят гражданите, ако имат възражения по изравнителната си сметка?

Когато клиентът е осигурили достъп, но желае да направи рекламация, разполага със срок от 30 дни след получаване на първата изравнителна сметка. Ако не е осигурен достъп, потребителят може да поиска отчитане до 3 месеца след първата изравнителна сметки, но не по-късно от 1 октомври. След изтичане на този срок вече не се приемат рекламации и не се преработва изравнителната сметка.

Освен топлинното счетоводство извършвате ли и други дейности?

Насочихме вниманието на нашите клиенти към възможностите за прилагане на механизми за ефективно и комфортно отопление на домовете. Предстои да стартираме проект за управление на енергията в абонатната станция, като така ще се оптимизира потреблението в зависимост от фактори като външна температура, режим на обитаване и така да бъдат постигнати икономии на енергия. Разработваме и продукт, който ще осигури отчитане директно от офиса – без посещения, без изравнителни сметки. Клиентите ще могат да гледат в реално време показанията на техните топломери и водомери, като по този начин ще контролират потреблението си, Също така ще предоставим възможност за по-ефективно регулиране на температурата в целия апартамент с възможност за управление през лаптоп, таблет или смартфон. Клиентите ще могат да поддържат и да програмират в рамките на седмица различни температури в отделните помещения. Стремежът ни е да предлагаме топлинен комфорт на достъпна цена.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени