FACEBOOK

Токът скача 15% лятото, алармира ексдепутат

„Цената на тока за бита може да се повиши с 15-20 % през юли, ако Българската независима енергийна борса не заработи по прозрачен и либерализиран начин”, съобщи председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев, депутат в предишния парламент. Партията е подготвила сигнал за манипулации при продажбата на ток и нарушаване на свободната конкуренция до Европейската комисия.

„В него описваме манипулациите на пазара на електроенергия в България, които водят цените в началото на 2019 г. да са с 200% над цените за същия период на миналата година”, заяви Делчев. Според него производителите манипулират пазара през задържане на количества, изкуствено завишаване на цените и по-голямо търсене.

Има сделки на изненадващо ниски цени за определени дружества на фона на базовите, които са "подарък към тези дружества". "Пазарът е непрозрачен, на което между 15% и 20% от търговците на електроенергия вече са го напуснали, на път са да фалират множество малки и средни предприятия, защото цената започва да ги унищожава", каза още Делчев.

„Вървим към увеличение на цената на тока за бита, а при липса на увеличение на доходите, цената ще е невъзможна за плащане за някои хора. Всички българи ще пострадат от това”, уверен е той.
Още преди 4 месеца 19 минути писа, че се очаква бум на цените на електричеството за бита, поради силовото им задържане по нареждане на властта от уж независимия КЕВР.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени