FACEBOOK

Театър "София" се превръща в "Бродуей"

Столичният театър „София" ще бъде изцяло обновен по модел на „Бродуей", обяви зам.-кметът по култура Тодор Чобанов. Проектът за ремонта е преработван няколко пъти, така че да не се нарушава стилистиката на театралната сцена. А основната част от средствата за реновиране на театъра са по европейски програми, посочи Чобанов. По отношение на сагата около събарянето на паметника „1300 години България" зам.-кметът коментира, че до председателството на България на Европейския съюз през 2018 година се надява монументът да бъде премахнат.

Близо половин век театър „София" е най-големият общински театър в столицата, разполага с няколко сцени - голяма и камерна, но с времето сградата му все повече се нуждае от обновление. Зам.-кметът по култура Тодор Чобанов обяви, че тази година общината ще започне дългоочакваната рехабилитация.

"Театър "София" в последните години преживява истински разцвет. Броят на постановките се увеличи, интересът на публиката е огромен, но за съжаление хората там работят в изключително трудни технически условия. Ние искаме да им създадем една модерна среда. Проектът е много хубав, той беше преработен няколко пъти по настояване на театралните дейци, за да заприлича на Бродуей. Ще видите нещо, което няма другаде", каза Чобанов.

По отношение на съдбата на разпадащия се паметник „1300 години България", който се намира в парка до НДК, Чобанов загатна, че монументът ще бъде демонтиран, а това трябва да стане до 2018 година, когато страната ни ще бъде домакин на европейското председателство.

"Как точно ще се извърши демонтажът, кой ще го извършва, в рамките на каква операция не мога да коментирам, но си има решение, то е минало през сериозна съдебна проверка и ще се изпълни. Аз лично не бих искала председателството да започне с тази руина пред мястото, където ще се събират държавните глави на целия ЕС", допълни Чобанов.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени