FACEBOOK

Тази седмица ще гласуват промени в закона за устройство на СО

През тази седмица предстои да бъдат гласувани промени в Закона за устройството на територията и застрояването на Столичната община, внесени от главния архитект на София Здравко Здравков. Предложението му е всяко искане за сграда над 125 м да се подлага на обществено обсъждане.

От Асоциацията на строителните предприемачи възразиха, че новата уредба за обществени обсъждания можела да доведе до административен произвол и безкрайно замразяване на ключови проекти.

19’ припомня, че през следващите 2-3 години няколко небостъргача ще бъдат издигнати в София. Те ще бъдат разположени на ключови места в столицата. Сред бъдещите билдинги са 215-метровият Парадайс тауър в квартал Хладилника, 120-метровият Милениум център до НДК, 74-метровият Сити тауър на площад Македония, 202-метровият Скай форт от комплекса Кепитал форт, 79,5-метровият Ийст форт на бул. Цариградско шосе, мeгaĸoмплeĸcът Гpaд в гpaдa дo Πиpoгoв с 4 кули по 50 етажа, комплексът Гранд Каньон – разположен на площ от 138 000 кв. м. в ж.к. Младост 3 и други.

19’ припомня, че след като през миналата седмица Столичният общински съвет (СОС) даде зелена светлина, 77-метрова сграда ще бъде издигната и на бул. България в квартал Борово и ще затрудни движението в района. Жителите му се обявиха против построяването на нов небостъргач. Като че ли ежедневното и ежеминутно задръстване на светофара на кръстовището между булевардите България и Тодор Каблешков не стига, че сега решиха там да вкарат още стотици автомобили, коментират недоволните.

Проектът на инвеститорите от България билдинг на няколко пъти се препъва в Комисията по градоустройството, тъй като теренът е в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра.

След промени на устройствения план на парцела, с които той беше разделен на три части, общинарите одобриха изграждането на апартхотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа (или 76.95 м).


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени