FACEBOOK

Събарят незаконен катун в столичния квартал ”Витоша”

За ромски катун непрекъснато се разраства и вече е с размерите на малко селище край Околовръстното шосе на София, информира БНТ. Самоделните къщички са върху частна земя, но са на територията на район Студентски. От там заявиха, че през последните 5 години поне 20 пъти са разрушавали катуна, но след седмица-две той изниква отново. Преди седмица е била последната акция за събаряне, но тя не е приключила заради силните дъждове.

Днес кметът на район "Витоша" инж. Теодор Петков обеща пред bTV, че до края на следващата седмица постройките ще бъдат унищожени. По думите му за първи път общината е била алармирана за проблема през последните няколко дни, когато граждани подали сигнал.

Тази сутрин полицаи от СДВР, заедно с екип на телевизията, не успя да открие никого от незаконно живеещите роми. Причината е, че те са напуснали домовете си при появата на институциите и на медиен екип. Затова и остава загадка от къде са и колко са ромите, които живеят в катуна.

Инж. Петков обеща да алармира социални грижи, които да направят изненадваща проверка на незаконните постройки в следващите дни. Само така ще може да се установи колко деца и възрастни го обитават.

Кметът на района поясни, че земята, на която са построени бараките е частна и призова собствениците ѝ да поемат отговорност като сигнализират институциите за подобни проблеми възможно най-рано.

"Не сме получавали сигнал досега. По-добре още, когато се настаняват, да ни алармират, защото иначе се установяват и стават агресивни", обясни инж. Петков.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени