FACEBOOK

Столична община с нов Общ устройствен план на София

Предвиждат се наземни паркинги, велоалеи и ограничено движение на коли в центъра

Столична община ще направи нов Общия устройствен план на София. В него ще са заложени промени в инфраструктурата на града, като изграждането на повече велоалеи и развитие на градския транспорт и пешеходното движение, така че да се ограничи трафикът и замърсяването. Това заяви в студиото на ТВ „Европа“ главният архитект на София Здравко Здравков.

По-зелена и по-достъпна целят да направят София от Столична община. В новия Общ устройствен план на града ще са включени редица инициативи, като регламентиране на строителството на високите сгради и ясни правила за оформянето на фасадите на жилищните блокове. По думи на главния архитект на София Здравко Здравков постепенно ще бъде подобрявана и транспортната схема на града, така че все повече хора да слязат от автомобилите си. Това ще стане с разширяването на метрото, изграждането на повече велоалеи и развитие на пешеходните пространства.

Основен проблем за живущите в София е и паркирането в междублоковите пространства. Според главния архитект, макар и при съществуващи подземни паркинги, изградени от Столична община, много от собствениците на автомобили предпочитат да спират пред сградите, където живеят или работят.

Освен това на Столичен общински съвет предстои да бъде разгледан и план за облагородяване на Борисовата градина, като се върнат частните имоти на територията на парка, към зелената му площ.

„Надявам се в основата на Общия устройствен план на София да залегне развитието на столицата като зелен и иновативен град“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на пресконференция по повод старта на подготовката за работата по актуализацията на Общия устройствен план на София чрез инициативата Визия за София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес конкретният повод да се съберем тук е представянето на екипа, който главният архитект на София сформира за създаването на дългосрочна визия за устойчиво развитие на Столичната община до 2050 г. В последните години работим с ясни приоритети за развитието на София като зелен и иновативен град“, заяви Фандъкова. Тя уточни, че това всъщност е била нейната визия в управленската й програма.

Фандъкова уточни, че Общият усройствен план е документът от най-високо ниво на планиране. По думите й той има нужда от промяна. Фандъкова припомни, че той е бил приет през 2005 г. и променен през 2009 г., но през последните години всички виждат необходимостта от такава промяна. Тя уточни, че срокът, в който дългосрочната визия за развитие на София трябва да бъде готова е септември 2018 г. „Работата по промяната в Общия устройствен план започнахме от преди няколко години, но реалната работа беше задачата, с която сключихме договор и назначих за гл. архитект на София арх. Здравков“, отбеляза Фандъкова.

Тя посочи, че е важно да се привлекат максимално много граждани, граждански организации, експерти, професионални организации в процеса на изработването на документа. „Мина времето, когато такива важни стратегически документи за града се изработваха в един кабинет от няколко експерта, след това се приемат и едва тогава започват споровете и дискусиите“, каза Фандъкова. По думите й още в процеса на разработване трябва да могат да се чуят всички мнения.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени