FACEBOOK

Столична община готви нови детски градини

Столичната община планира да изгради три нови сгради за детски градини през тази година. Те ще са в "Драгалевци", "Модерно предградие" и в "Младост 4". Сграда на старо училище в “Бояна” ще бъде преустроена за детска градина, планират се и още няколко разширения на детски заведения в районите “Илинден”, “Красно село”, “Средец”, “Люлин” и “Красна поляна”.

Това показва проектът за капиталова програма на местната администрация в столицата за 2016 г. Документът е част от проектобюджета на София за тази година.

За разширенията и строителството на детски заведения са предвидени над 9,2 млн. лева, а още 15 млн. лева ще отидат за ремонти на детски градини и училища.

Капиталовата програма на общината е за близо 391 млн. лева. Предвидени са 2,5 млн. лева за изграждането на видеонаблюдение в училищата и детските градини и още близо 1,05 млн. лева за камери в административни сгради и паркове. Други 2 млн. лева ще отидат за изграждането на социални жилища.

През тази година се планира да бъдат усвоени 11,7 млн. лева за интелигентната система за управление на трафика.

В капиталовата програма на Столичната община са включени още кръстовището на две нива на бул. “България” и бул. “Акад. Иван Гешов”, разширението на . “Тодор Каблешков” от бул. “Братя Бъкстон” до бул. “Цар Борис ІІІ”, доизграждането на ул. “Обиколна” в кв. “Дружба” и ремонтът на бул. “Монтевидео” в “Овча купел” от бул. “Никола Петков” до бул. “Президент Линкълн”, като общата инвестиция възлиза на над 20,6 млн. лева.

За проектиране на паркове и зелени площи са предвидени 500 хил. лева, за закриване и рекултивация на старите депа в “Суходол” и при с. Долни Богров – общо 3,5 млн. лева, за нова техника за сметосъбиране и почистване – 3,6 млн. лева. Предвидени са и 120 хил. лева за идеен проект за ремонт на зоопарка.

Най-голямата инвестиция е в метрото – новата линия, както и разширението към кв. “Хладилника”, за което са предвидени 200 млн. лева.

Над 10 млн. лева планира да отдели Столичната община за ремонт на улици и мостове, още 4 млн. лева за довършване на ремонта на локалните платна и пътни връзки с “Цариградско шосе”, 4,2 млн. лева за ремонта на бул. “Владимир Вазов”, 3,2 млн. лева за ремонт на “Витошка” до Южния парк, 4,35 млн. лева за ремонт на ул. “Козлодуй” и още малко над 4 млн. лева за ремонт на ул. “Богатица”.

Предвидени са и 5,5 млн. лева за ремонт на пространството около НДК, за което вече е обявена обществена поръчка, и на Западния парк.

За проектиране през тази година са предвидени вторият етап на ВиК мрежата в кв. “Бенковски” и няколко други квартала, включително и на гр. Банкя.

За тази година разходите за общинските съвети се планира да са малко под 3,1 млн. лева спрямо почти 2,7 млн. лева, заложени в първоначалния бюджет на 2015 г.

Предвижда се разходите за общинската администрация да са почти 65,5 млн. лева спрямо 64,7 млн. лева в първоначалния бюджет за миналата година. Заложените разходи за образование са над 290,8 млн. лева спрямо 290,6 млн. лева година по-рано, а за здравеопазване – 36,8 млн. лева спрямо 39,78 година по-рано.

За социални грижи Столичната община планира разходи в размер на 34,2 млн. лева спрямо 33 млн. лева, за спорт – малко над 2 млн. лева, за битово-комунални услуги – 322 млн. лева, а за чистота 113 млн. лева. Още 84,8 млн. лева са заложени за поддръжка на уличната мрежа.

В приходната част на проектобюджета местната администрация в София залага 2,3 млн. лева, колкото и през миналата година, а от имуществени данъци - 260,7 млн. лева, което е с 3 млн. лева повече.

От неданъчни приходи се очакват 41 млн. лева, от общински такси - 238,3 млн. лева, а от глоби – 18,7 млн. лева, което е с 200 хил. лева повече на годишна база.

Общината очаква и приходи от концесии в размер на 1,45 млн. лева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени