FACEBOOK

Стипендии за медсестри и безплатни прегледи на простатата от Общината

В Столичния общински съвет е внесен доклад с предложение Столичната община да финансира стипендиантска програма за медицински специалисти. Програмата е предназначена за студенти по специалност Медицинска сестра - бакалавър, записани за редовно обучение във Факултет Обществено здраве към Медицинския университет в София.

Кадрите са много дефицитни, тъй като повечето момичета след дипломирането си веднага заминават за чужбина, където вземат 10 и нагоре пъти повече, отколкото в България. Предложената от София стипендия е 300 лв. месечно. Условието е, след завършване на обучението, медицинските сестри да работят поне 3 години в общинските болници, ДКЦ, детски ясли. Могат да кандидатстват всички, завършили успешно първи курс със среден успех не по-нисък от Много добър 4,50.
Според европейския стандарт следва да има по 740 сестри и акушерки на всеки 100 хил. души, а у нас са 485 и намаляват.

5300 служители в общинските транспортни дружества и учебни заведения ще минат на безплатни прегледи за рак на простатата, след като дамите служители от няколко години се тестват за рак на гърдата, което вече спаси стотици животи.
Програмата по идея на кмета Фандъкова ще обхване 2000 мъже на възраст между 40 и 50 г. и близо 3300 над 50-годишна възраст от дружествата Електротранспорт, Автотранспорт, Метрополитен, ЦГМ и учители.

Прегледите ще се извършват в общинските 1-а, 4-а и 5-а МБАЛ, Първа САГБАЛ Св. София , ДКЦ XII и в Онкологията. Необходимите средства за скриринговата програма са в размер до 300 000 лв. и ще се осигурят от бюджета на Столичната община.

Ракът на простата е наричан "тихият убиец", тъй като, когато болестта е лечима, пациентите нямат оплаквания или са незначителни. В България 17% от всички ракови заболявания при мъжете са на простатата, като заболеваемостта най-висока в София, Варна и Пловдив - повече от 45 на 100 000. 5-годишна преживяемост на пациентите има при 53.7% от случаите, докато за Европа е 84%.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267293
© sofia.media всички права запазени