FACEBOOK

Стартира първата система за споделено използване на електровелосипеди

До октомври месец ще могат да се наемат велосипеди от НИМ до Златните мостове

Първите 10 електрически велосипеда, с които можете да отидете до Златните мостове вече са пред Националния инсторически музей. Това е първият ни проект за споделено ползване на електрически велосипеди. Това написа в социалната мрежа Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

От 16 юли всеки ден от 9 до 19 ч. ще можем да взимаме велосипед от НИМ до Златните мостове, като при интерес, от общината ще предложат и други маршрути в планината.

"Решението и изпълнението на системата е на стартиращата компания Eljoy Bikes и на мрежата за устойчив бизнес - Cleantech Bulgaria и Climate-KIC, които финансират проекта. Благодаря им затова, че ни подкрепиха в усилията ни да правим София по-чиста и да я развиваме като зелен и иновативен град", написа кметът.

Екипите на зам.-кмета Евгени Крусев и на Елица Панайотова от Зелена София работеха заедно за разработване на велоалеите до НИМ - следващия месец ще бъде маркирана велоалея по бул. “Пушкин”, а догодина се планира разширение на велоалеята по бул. “България”.

Кметът специално благодари и на екипа на природен парк “Витоша”, който подкрепя инициативата.

ElJoy Bikes бяха избрани за победител в конкурса за стартиращи компании от цяла Европа, “Sofia Urban Challenge”, които разработват технологии спомагащи политиките за по-чист въздух в градовете. ElDrive осигуряват електрическото захранване на велосипедите.

Сайтът на инициативата - https://rentebike.bg, а до няколко дни ще работи и специална апликация.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени