FACEBOOK

Стартира кампанията за плащане на данъка за колите

Софиянци вече могат да плащат годишния си данък за моторни превозни средства. Информационно обслужване АД изработи електронен калкулатор, който да насочи собствениците каква ще бъде сумата, която трябва да платят по искане на Столичната община.

Новата формула, по която се изчислява данъка вече включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. Това е по промените в Закона за местните данъци и такси, приети от парламента в края на 2018 г. Тези данни на автомобила са нанесени в документите за него - в малкия или големия талон, уточнява зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов в социалната мрежа.

Годината на първата регистрация на превозното средство, по която се изчислява възрастта на колата, е записана под индекс "В". Индекс "P.2" e за мощността на автомобила в киловати, обяснява още Барбалов. Екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6) е отбелязан с "V.9". Такъв не е записан при най-старите коли. На адрес https://cartax.uslugi.io/#София/СТОЛИЧНА може да бъде намерен калкулаторът. До 30 април 2019 г. всеки, който плати цялата дължима сума може да ползва 5% отстъпка от данъка.

За плащане на вноски сроковете са: 30. 06. 2019 – първа вноска и 31. 10. 2019 – втора вноска. Във всеки от данъчните отдели на районните администрации на Столична община може да се извърши плащането. Касите разполагат и с ПОС устройства. Ако гражданите нямат физическата възможност да отидат да си платят, могат да го направят по банков път или през интернет страницата на общината, като от там могат да си направят и справка.

Барбалов предупреждава, че старта на кампанията за плащане на местния данък недвижими имоти и такса смет ще започне през февруари.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени