FACEBOOK

Стартира изграждането на детска градина в кв. Кръстова вада – Изток

Сграда ще бъде енергийно- и водно ефективна, до нея ще има голяма зелена площ и площадка за егра по европейските стандарти


Започна строителството на първата детска градина във все по-населения южен квартал Кръстова вада – Изток. Учебното заведение ще се разполага върху терен от 3778 кв. м., с разгъната застроена площ от 1827 кв. м. и ще приеме 150 деца.

Цялата сграда е проектирана със стремежа към енергийна самостоятелност и висока ефективност. Системата за отопление и захранване с топла вода е комбиниран котел - газ, ток и соларни панели, като основният топлоизточник са соларните панели, уточнява кметът на Лозенец Любомир Дреков.

Получената от соларните панели топла слънчева вода ще се използва не само за загряване на басейна, но и за отоплението на цялата сграда и покриване на всички битови нужди от топла вода. Тя ще се нагрява целогодишно, с изключение на максимум два студени зимни месеца, което прави инвестицията целесъобразна и икономически ефективна.

Част от дъждовната вода, която преминава през покрива на сградата ще се отвежда в подземен резервоар, като впоследствие ще се използва за поливане на зелените площи в сухите месеци, като по този начин няма да се използва питейна вода. Резервоарът ще бъде снабден с помпа, чрез която ще се извършва поливането.

Непосредствено до детската градина ще бъде изградена обезопасена по европейските стандарти площадка за игра с модерни съоръжения, допълва още районният кмет.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Трейс маже асфалт в снега
18 декември 2018 в 09:49
Папата идва на 7 май
14 декември 2018 в 10:26
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267304
Трейс маже асфалт в снега
Трейс маже асфалт в снега
18 декември 2018 в 09:49
© sofia.media всички права запазени