FACEBOOK

Специалист: Проблемът с Търговския регистър е заради занижен контрол

По дизайн нещата е трябвало да се случат добре

Проблемът с блокирането на Търговския регистър е заради занижен контрол. Това е позицията на Ясен Танев, специалист по киберсигурност, който в ефира на БиТВ уточни, че не става дума за хакерска атака.

"Не е било хакерска атака според мен. Това е проблем свързан със занижен контрол и активното наглеждане на обществено значима инфраструктура", посочи той.

"За търговския регистър разбрахме, че е повреден масив, който съхранява данните. Той е планиран правилно - при концепцията се казва да се използва масив, не дискове и има топъл резерв, който се включва. В архитектурата му има още едно хранилище на данни в София. Данните се съхраняват и в секретен център за възстановяване на работата при инциденти като този. По дизайн нещата е трябвало да се случат добре", обясни специалистът и добави, че е липсвало копие, което да бъде възстановено веднага и резервният център вероятно не е работил.

Танев допълни, че трябва да се отговори на въпроса кой от заложените процеси не се е случил. „Няма лошо да дефектира система и да бъде възстановена, но има проблем, че обществото не е информирано. Навремето ни спестиха експлозията в Чернобил. Не бива да се губи доверие в държавата”, обясни той.

Специалистът обърна внимание на ниското заплащане в държавния IT сектор.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени