FACEBOOK

Специалист: Над 50 души на ден умират заради мръсния въздух

Ако климатиците бъдат използвани правилно, те могат да бъдат и полезни в летните горещини

През зимния сезон нивата на замърсяване с фини прахови частици са в пъти по-високи заради големия брой домакинства, които използват твърди горива за отопление. През лятото пък възникналите пожари, вследствие от високите температури създават предпоставки за отделяне на такива частици, обясни пред България он еър пумологът София Ангелова.

"Най-страдащият човешки орган е белият дроб. Доклад на ЕС показва, че в България на ден умират над 50 души заради болести, предизвикани от замърсен въздух", допълни още тя. Същевременно Ангелова бе категорична, че ако климатиците бъдат използвани правилно, те могат да бъдат и полезни в летните горещини. Най-важното обаче е вечер да проветряваме помещенията, за да влезе свеж въздух.

Дневната норма на фините прахови частици, считани за най-голямия замърсител на въздуха, е 50 микрограма на куб. метър. В София тази сутрин главният експерт в Изпълнитела агенция "Околна среда" Тодорка Петкова измери стойност 37,4 микрограма на куб. метър.

"Това е моментна стойност, тя не бива да бъде сравнявана с нормите, отчитани на денонощие", посочи пумологът.

След като Европейският съвет ратифицира поправките към Протокола от Гьотеборг, се ангажира да намали драстично основните замърсители на въздуха. С новите въведения в документа за първи път бяха включени фините прахови частици, а Европейският съвет очаква до 2020 г. те да се намалят с 22%. До 2030 с 49%.

През последния месец превишаване на нормата в пункта в столичния кв. "Надежда". Също така са отчетени превишени количества на замърсяване в Пловдив, Димитровград, Русе, Видин и Враца.

Източник: ssofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени