FACEBOOK

"Спаси София" организира протест за ремонта на бул. "Дондуков"

Сдружението "Спаси София" организира протест за ремонта на столичния булевард "Княз Александър Дондуков", съобщиха от организацията. На 8 юни, четвъртък, в 18:30ч.те призовават недоволните софиянци да протестират при Ларгото. Така граждански организации и всички граждани щели да защитят правото си да живеят в един по-устойчив, мобилен, безопасен и зелен град. Протестиращите ще извървят маршрут по бул. Дондуков, бул. В.Левски и ул. Московска до сградата на Столичната община, където ще изразят своето недоволство.

Причина за протеста е, че след няколкогодишно отлагане и административни провали, Столичната община обяви, че дълго чаканият ремонт на бул. Княз Ал. Дондуков” ще се осъществи без да има съществени подобрения. Обществото е изправено пред опасност да бъде пропилян шансът за реализиране на дългоуговаряни мерки, свързани с обезопасяване, улеснение и насърчаване на трамвайното, пешеходното и велосипедното движение.

Ето какво още се казва в призива на "Спаси София":

Властимащите приложиха принципа “Разделяй и владей” и противопоставиха ражданите относно избора на настилка. Важният дебат за качеството на градската среда беше пренебрегнат за сметка на, вероятно умишленото фокусиране само и единствено върху настилката. Въпреки, че с уверението на кмет, заместник кмет и главен архитект подробно бе представен и защитен проект, чрез който Общината твърдеше, че се стреми към подобряване на трамвайното движение, осигуряване на велосипедно трасе и ограничаване на въздействието на трафика, всичко беше зачеркнато с лека ръка след непремерено и популистко изказване на кмета, г-жа Фандъкова.

Предлогът - опазване на историческия облик на булеварда. Ключова за съдбата на бул. Дондуков се оказа и позицията на Министерство на културата, което все още не е публикувало решението си, с което Общината се оправда и отхвърли вече договорения вариант. Не съществуват технически ограничения за изпълнението на поетите ангажименти независимо от избраната настилка. Паветата не са оправдание! Затова организаторите на протеста излизат с категорично настояване: Общината да спази многократно даваните пред обществото обещания за зелен и удобен град.

Исканията на протестиращите са:
1. Гарантирано качествен ремонт
2. Велоалея според ОУП, приет от СОС
3. Бетонни трамвайни ограничители
4. Безопасни пресичания и достъпни спирки
5. Автентична атмосфера достойна за центъра на столицата

Редица организации публикуваха свои официални становища, с които предупредиха за задаващия се пореден провал в столицата. От Спаси София отправиха отворено писмо и редица остри критики. Те припомниха, че “Стара София е била столица, отразяваща актуалните за времето си градоустройствени и архитектурни тенденции. Днешна София не може да следи темпото на инфраструктурното развитие на нито една столица в ЕС. Избраното решение за бул. Дондуков обрича града на застой и ни отдалечава от постигането на мечтата да живеем в един подреден, здравословен и удобен град.”

Велосипедната общност също реагира непримиримо спрямо поредното отлагане на ключова велосипедна връзка между центъра и североизточните квартали, каквато би представлявала велоалея по бул. Дондуков. “Но София никога, разберете го – никога, няма да стане велосипеден град, ако продължаваме да интернираме велосипедистите там, където на колите не им е удобно - да ги бутаме по тротоарите, да ги вместваме между кофите.” - е коментарът на Калин Кръстев, велосипедист от Колоездачен клуб “Велосити”.

Източник и снимка: Topnovini.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени