FACEBOOK

Социалният министър: Пенсионната система ще е стабилна още 20 г

От догодина таванът пада, ще се вземат само доходите след 1997 г.

Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г., когато при продължаващо застаряване и намаляване на трудещите се ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки. Това обясни в ефира на БиТВ социалният министър Бисер Петков.

Той отбеляза, че и в настоящия момент бюджетът се налага да подпомага Държавното обществено осигуряване с 4,2 млн. лв., а субсидията вероятно ще се налага да расте. Той цитира данни на НСИ, според които натрупаните пенсионни права само за 2015 г. са 150 млрд. лв., от които едва 9 са обезпечени в активи в т.нар трети стълб. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи. Петков го определи като „скрит дълг” на държавата.

Това не са малко пари – 150% от БВП и 16-17 пъти сегашните разходи за пенсии.

По отношение на добавките за пенсионерите, той посочи, че за Великден по 40 лв. ще получат 1 227 000 души с пенсии под линията на бедността за 2018 г. – 321 лв.

Бисер Петков обясни и промените, които ще засегнат новите пенсионери догодина. Техният доход от преди 1997 г. няма да се взема под внимание при изчисляването на пенсиите им. За периода до наши дни има данни в Регистъра на осигурените лица и така няма да се наложи да се издирват документи – включително и от отдавна несъществуващи фирми.

Така и таванът на пенсиите отпада, тъй като в края на 90-те е въведен максимален осигурителен доход като естествен регулатор на размера на пенсиите. За старите пенсии таванът ще бъде вдигнат на 40% от максималния осигурителен доход. Бисер Петков призна, че вероятно има хора, които изчакват с пенсионирането си именно заради новите правила.

Докато за едни възрастни хора има известна вероятност положението да се подобри, при други размерът на пенсията далеч не е основен проблем. Получихме сигнал за бедстваща възрастна жена в столицата, която може да разчита единствено на помощта на своя съседка. Жената е уважаван доцент биолог на младини. Преди няколко седмици губи и мъжа, и сина си. Остава сама – обездвижена в дома си. Съседката й усетила силна миризма и разбрала, че има проблем. Натъкнала се на потресаваща картина – възрастната жена, куче и котка, които не са яли нищо 3 седмици. Четвърти ден се грижи за тях.

След сигнал социалните служби посетиха жената. Видяха крайната мизерия, в която живее и предложиха да я настанят в дом за стари хора. Тя обаче не иска, а без желание на гражданите социалните не могат да направят нищо, освен ако не е назначен попечител.

Предстои жената да бъде прегледана от доктор. На този етап съдбата й остава неясна.

Министър Петков коментира, че условията в социалните услуги като предложената на възрастната жена са добри, но действително много хора в нейното положение не искат да напускат домовете си. Заради това и се развива грижата в домашна среда.

Той отново се обяви за реформа на ТЕЛК, ориентирана не към оценка на трайно загубена работоспособност, а към преценяване какво може да работи човекът. „Не бива да се бави тази реформа, за която всички са съгласни, че трябва да се случи, но когато се стигне до конкретни действия се протестира и не се възприема”, отбеляза социалният министър.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени