FACEBOOK

Соф. вода вдигна 337% цената, противно на концесията, и иска още

Тези дни ще има нов опит за поскъпване на водата. В последния работен ден преди празниците КЕВР проведе тайно съвещание за вдигане на цената по искане на концесионера за столицата, но не посмя да я напомпа, както и на предишното на 28 февруари. Причината за помайването е позицията на кмета Фандъкова против 18% увеличение.


Важно е да се напомни, че според концесионния договор, сключен при Софиянски, Софийска вода няма право да вдига цената от заверените от нея 43,5 ст., колкото тя е струвала през 2000 г. Вместо това имаме 337% увеличение, а дружеството, в което Столичната община е акционер, настоява за ново вдигане със 70% през следващите 3 години, разказва експертът Георги Христов.


Въпреки оплакванията за тежко финансово състояние, всъщност Софийска вода е направила за 16 години 266 млн. печалба, като в тази огромна сума изобщо не се включват огромните пари за консултантски и адвокатски (въпреки наличието на собствени юристи и др.експерти) услуги, за екстрите и раздутите заплати за ръководството и за още и още ненужни разходи, които вдигат реалната сума на завлечените пари на данъкоплатците до над 300 млн.лв. В същото време обещаните инвестиции са почти невидими. То личи и по-най-елементарните неща – например след ремонт се калкулира запълване с асфалт, а се прави с пясък, както всеки софиянец ежедневно вижда из града.


Христов се учудва как е възможно никой да не реагира на отказа за предоставяне данни за реалното и фактурираното потребление, с които фирмата оправдава непрестанните си опити за вдигане на цената. Пред СКАТ той още веднъж посочи нещо, писано от 19 минути – дружеството се опитва да докаже, че консумацията на вода в София спада при непрестанно растящо поради вътрешната миграция към столицата население. Вече сме цитирали данни, според които Софийска вода си калкулира загуби по тръбите и от тях до чешмите, като всяко от числата отговаря на обема на голям български язовир при 100% запълване, което, разбира се, е чиста проба измама.
Важно е да се отбележи, че според концесионния договор, освен да не вдига цената, фирмата е гарантирала, че ще сведе загубите от 60% през 2000 г до 33% през 2005 г. и до 26,5% днес. Истината е, че то декларира загуби на вода от чудовищните 48%. Тях ги плащат абонатите, на които сега се искат още повече пари.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени