FACEBOOK

София с нова кампания срещу рака на гърдата

Свързани новини

16 300 жени досега преминаха през прегледите, финансирани от кметството с цел превенция против смъртоносната болест

1200 розови балона в памет на жените, които всяка година губят битката с рака на гърдата, бяха пуснати пред НДК. За шеста поредна година инициативата на общинската Първа АГ болница Света София се осъществява с подкрепата на Столичната община, Българския форум на бизнес лидерите и Националния дворец на културата. Активни участници в кампанията са и членовете на фондация Една от осем.

Целта е да се изпрати послание до всички български жени, че от най-голямо значение в битката с болестта е установяването ѝ в начален стадий. През целия месец октомври т.г. специалисти от общо 11 лечебни заведения (в градовете София, Пловдив, Варна и Стара Загора) извършват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

"Заболяването е лечимо, ако бъде открито рано", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че Столичната община всяка година отделя над половин милион лева за различни скринингови програми, в това число и за рак на млечната жлеза. "Столичната община има целенасочена политика за профилактика на социалнозначими заболявания", каза кметът Фандъкова.

София първа в България започна скринингова програма за изследване на рака на млечната жлеза. За четвърта поредна година се провежда изследването, като са обхванати различни целеви групи. Програмата се финансира от общинския бюджет.

Програмата се реализира в партньорство с няколко държавни и общински болници като Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология и ВМА и общинските Първа АГ Света София, Втора АГ болница Шейново, Първа, Четвърта и Пета МБАЛ и Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания.

Досега при реализирането на проекта бяха прегледани и изследвани над 16 300 жени. Тази година изследването започна от началото на септември и ще продължи до края на ноември, като досега са прегледани над 3000 жени.

Столичната община финансира и програми с цел профилактика на щитовидната жлеза, изследване за рак на простатната жлеза на мъжете над 40 години. Съвместно със сдружение Национална асоциация за профилактика на белодробните болести и д-р Софѝя Ангелова се извършват профилактични прегледи на бял дроб на жителите на столицата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени