FACEBOOK

София прави детски медицински център

Столичната община ще прави Общински детски медицински център – лечебно заведение за извънболнична помощ, което ще предоставя специализирана комплексна медицинска помощ на децата от София.

Центърът ще бъде разположен в район Възраждане, на достъпно място за децата и родителите - ул. „Пиротска“ 117 /на мястото на бившия Център по наркомании/. Изграждането и финансирането на дейността му ще се осъществява със средства от общинския бюджет. Ще бъдат привлечени специалисти от педиатричните специалности, съобщи днес кметът Йорданка Фандъкова.

В момента педиатричната медицинската помощ в София не е съсредоточена в определени лечебни заведения, а специалистите са разпръснати в много от болниците в града. Родителите са принудени да обикалят редица здравни заведения, за да получат адекватна помощ за децата си. Именно затова Столична община реши да създаде Детски център, в който малките пациенти да получават медицинска помощ от специалисти - УНГ, хирург, алерголог, пулмолог и т.н. и при установяване на необходимост да бъдат транспортирани до конкретна специализирана болница.
Освен, че пациентите няма да заплащат нищо, ще се пести време и най-важното - ще се осигури комплексна, достъпна, своевременна и адекватна медицинска помощ и грижа за децата.

По данни на НСИ през 2018 г. децата от 0 до 18 г., които живеят в София са 248 240. Родените деца през м.г. в столицата са 13 060 и са най-голям брой, сравнено с останалите райони и големи градове на страната.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени