FACEBOOK

София пое археологията в центъра на града

Министерският съвет предостави стопанисването на културно-комуникационния комплекс на общината

Министерският съвет предостави на Столична община стопанисването в следващите 10 години на античния културно-комуникационен комплекс Сердика.
Решението създава условия за реставрация, експониране, управление и поддържане на обекта и развитие на културния туризъм, съобщи пресслужбата на кабинета.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие със Закона за културното наследство от археологически или специализиран исторически музей в София.

Припомняме, че ужасяващият и струващ пъти повече от нормалното ремонт на тази важна част от сърцето на милионния град беше извършен от Министерството на културата, което до момента отговаряше за археологическия парк. Очаква се с преминаването към Столичната община нещата значително да се подобрят, тъй като зоната в момента остава недобре поддържана, недостатъчно посещавана и несоциализирана към живота на града.

Припомняме същъ, че предстои отварянето на втора част на археологическия парк от страната на Света Неделя, където вероятно е бил дворецът на нареклия София „мой Рим” велик император Константин – баща на европейското християнство и на Византия.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
1,6 млрд. за София през 2019 г.
10 декември 2018 в 11:29
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267289
1,6 млрд. за София през 2019 г.
1,6 млрд. за София през 2019 г.
10 декември 2018 в 11:29
© sofia.media всички права запазени