FACEBOOK

София и 8 европейски столици ще искат единни мерки за замърсения въздух от ЕК

Три са основните действия, за които кметовете на градовете настояват

София, заедно с още 8 европейски столици - Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки, изпрати общо писмо до европейските институции, в което се настоява за въвеждане на единни мерки за намаляване замърсяването на въздуха от транспорт, предаде пресслужбата на Столична община.

В писмото, изпратено едновременно до Съвета на ЕС и до Европейската комисия, кметовете на градовете отбелязват, че транспортът е един от секторите, при които количествата на емисиите на парникови газове продължават да нарастват. Според тях, преустановяването на тази тенденция се състои в предприемане на конкретни, единни мерки, които да намерят последващо отражение и в националните законодателства. Кметовете на градовете посочват още, че ако мерките не се вземат в спешен порядък, има риск ангажиментът, поет със Споразумението от Париж за намаляване дела на въглеродните емисии от транспорт с 95% до 2050г., да не бъде постигнат.

Три са основните действия, за които кметовете на градовете настояват в писмото си към европейските институции: до края на 2017 г. да бъде финализирана европейската реформа за типово одобрение, като бъдат въведени задължителни автомобилни тестове на европейско и национално ниво, както и строг надзор от организациите, отговорни за контрол върху тестовете на емисии на превозните средства на национално ниво; да се изработят общи стандарти за допустимите емисии на въглероден диоксид с хоризонт 2025 г. и 2030 г., като целта е постепенно намаляване на емисиите от конвенционални превозни средства и широко въвеждане на превозни средства с нулеви емисии, в т.ч. от автомобилите; да се допълнят съществуващите регулации за въглеродни емисии от автомобили, със задължителни цели за продажба на превозни средства с нулеви емисии, като се осигури Европейски пазар за нулеви емисии.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени