FACEBOOK

София инвестира 3 млн. лв. за енергийна ефективност

През тази година по програмата за енергийна ефективност Столичната община е инвестирала чрез бюджета си около 3 млн. лв. за реализиране на мерки за енергийна ефективност в 14 училища и в 12 детски градини в София, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова при представянето на пилотен проект за внедряване на интелигентна система за енергийна ефективност в столичното 119-то Средно училище Акад. Михаил Арнаудов.

През 2017 г. ще започне реализацията на проектите по ОП Региони в растеж, като с около 50 млн. лева ще бъде направена цялостна модернизация на 16 общински училища и на 10 детски градини и изцяло ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в тях, каза Фандъкова.

От тази година Столичната община е започнала и подмяната на отоплителните инсталации, работещи скъпо и неекологично с мазут и нафта в училища и детски градини в крайни квартали на София. В тях вече ще се използват за отопление възобновяеми енергийни източници и други алтернативни отоплителни системи. Тези системи ще работят с природен газ и с екопелети, обясни кметът Фандъкова. Тя разказа за европейски проект за локални отоплителни инсталации, използващи различни алтернативни горива - дървесни пелети, които са от общинския горски фонд.

Проектът ще се осъществява в четири училища, в две детски градини и в една детска кухня в районите Кремиковци, Нови искър и Панчарево, като до 20 октомври трябва да бъдат подменени котлите за отопление в тях.

Работа започна и новата инсталация на Хан Богров, която е за производство на екопелети, съобщи Фандъкова. Тя добави, че вече са произведени 200 кг екопелети, като капацитетът на производство е 14-15 тона на месец.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267871
© sofia.media всички права запазени