FACEBOOK

София е град - градина, поздравява ни китайският премиер

Ли Къцян пристига за срещата 16 1 на КНР с Източна Европа в столицата с послание Ново начало, нова надежда, ново пътешествие

„В сезона на цветята посещавам България – страната на розите, и участвам в 7-ата среща на лидерите на Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в София, който е град-градина, по покана на българското правителство. Тук предавам на българския народ и народите от ЦИЕ най-сърдечни поздрави и най-добри пожелания от китайския народ”, обръща се в писмо към нас премиерът на Китай и втори човек в най-мощната според едни и втората най-силна според други класации икономока в света и най-населената държава. Ли Къцян продължава: „България се слави като люлка на славянската писменост и притежава богато културно наследство... Въпреки че Китай и България са географски отдалечени, те поддържат приятелски контакти от древността.

Китайският календар с 12-те си зодиакални знака се доближава до голяма степен до този на прабългарите. Това показва, че двата народа са свързани духовно и се разбират взаимно. България е сред държавите, които първи признаха Китайската народна република...През изминалите 10 години обемът на двустранната търговия се удвои, а износът на България за Китай се увеличи шест пъти, в резултат Китай се превърна в третия търговски партньор на България извън ЕС и втори пазар за българския износ, а чрез културния обмен в различните му форми, сърцата на двата народа се доближават с всеки изминал ден.

Настоящата ми визита в София е първата на китайски премиер от 18 години насам и е първата спирка на обиколката ми в Европа след началото на новия мандат на китайското правителство. Надявам се визитата да внесе нова движеща сила за китайско-българските отношения и за сътрудничеството в рамките на 16+1. Китай е готов да интегрира инициативата Един пояс, един път със стратегията за развитие на България, да насърчи китайските компании да инвестират в страната, да участва в изграждането на инфраструктурата на балканската държава, да съдейства за търговския баланс с нея, да опрости процедурите за персонален обмен и туризма и да засили културния обмен, сътрудничеството в образованието, както и между младежите и местните администрации, с цел китайско-българската дружба да се предава от поколение на поколение”, пожелателно продължава той в апел към единствената държава в Източна Европа, която досега не е представила реални проекти и не е привлекла милиардни инвестиции от КНР, въпреки че за поредна година общите вложения в нея падат – в момента 51% на годишнва база до смешните 113 млн.евро при изтеглени за 4 месеца от страна 161 млн.евро чужд капитал.

В знак към изказване от преди броени дни на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, високият гост пише: „Трябва да отстояваме принципите за прагматично сътрудничество, взаимно уважение, равенство, ненамеса във вътрешните работи и сътрудничество без политически условия, да поставим фокуса върху търговията, инвестициите, всеобхватните връзки, производствения капацитет, финансите, земеделието, научните иновации, културния обмен и сътрудничеството на местно ниво, да поддържаме пазарната ориентация и приоритетното място на правилата и предприятията и да намерим нови сфери за партньорство”.

За незапознатите поради нежеланието си да вникнат и да се възползват от системата бг властници, Ли обяснява: „Трябва да отстояваме концепцията за отвореност и инклузивност. Механизмът 16+1 не е затворен кръг, а отворена и инклузивна платформа за сътрудничество в рамките на правната система на ЕС и приветства съответните страни да участват в това сътрудничество. Механизмът също е важна съставна част от отношенията между Китай и Европа като цяло и може да допринесе за намаляването на разликите вътре в Европа, за балансиране на развитието между Западна и Източна Европа и непременно ще внесе нова жизненост в китайско-европейското сътрудничество...Китай подкрепя европейската интеграция и приветства една обединена, стабилна, отворена и просперираща Европа и силно евро. Тази година се навършват 40 години от началото на политиката на реформи и отваряне на Китай. 40-годишната реформа е и процес на съвместно развитие на Китай и света. По-нататъшното отваряне на Китай е необходимо за реализиране на по-качественото развитие на страната, което ще предостави повече възможности за сътрудничеството 16+1, за Европа и целия свят.

През 2019 г. Китай и България ще отбележат 70-та годишнина от установяването на дипломатически отношения, а сътрудничеството в рамките на формата 16+1 ще навлезе в седмата си година. Китайско-българските отношения и сътрудничеството 16+1 са изправени пред нов старт и страните продължават напред с нови надежди...Нека да положим общи усилия, да издигнем китайско-българските отношения и сътрудничеството във формата 16+1 на ново по-високо ниво”, сякаш с намигане за тоталната ни незаинтересованост завършва премиерът на КНР.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени