FACEBOOK

София - домакин на Европейското партньорство за интелигентни градове

София е готова да стане домакин на Общото събрание на Европейското партньорство за иновации за интелигентни градове и общности през 2018 г. Форумът ще се проведе по време на българското председателство на ЕС. В него се очаква да участват над 500 представители и експерти от цяла Европа.

Тазгодишната среща на Европейското партньорство на интелигентните градове се състоя в Брюксел на 12 октомври. Тема на дискусиите бяха предизвикателствата и възможностите за развитие на интелигентни градове и общности. Обсъдени бяха резултатите от разработването на проектите Лайтхаус. В момента София е партньор в проекта Smarter together (По-умни заедно), който има за цел да подобри качеството на живот в градовете, като се намери точният баланс между новите технологии, ангажираността на гражданите и институционалното управление. Сред другите участници в Smarter together са градовете Мюнхен, Лион, Виена, Венеция, Сантяго де Компостела.

Интелигентен град не означава само цифровизация. Попълването на онлайн формуляри, дигитализирането на архивите и предоставянето им онлайн е само първата стъпка за превръщането на една община в интелигентен град.

Също така "смарт" не е само събиране на данни. Предизвикателството е тези данни да се анализират и да водят до изграждане на системи, които да помагат на хората. Да се създаде двупосочна комуникация между тях и умния град.

София вече е реализирала няколко успешни проекта: плащане на паркинг услуги чрез SMS, системата за управление на трафика и умните светофари и т.н. Вече е активен и новият Здравен портал на общинските лечебни заведения в София.
https://sofia.myhealth.bg/

Чрез него пациентите могат да си запазват часове за преглед, да проверяват резултатите от извършени медицински изследвания. Ангажирането на гражданите е от решаващо значение за успеха на всеки проект.

София се превръща в ИТ център на Балканите. В този сектор работят над 40 хил. души, но близо 80% от услугите, които те създават, са насочени към износ в цяла Европа и света. Този потенциал трябва да се използва за развитие на индустриите и бизнеса у нас.
"София би искала да създаде дългосрочна интелигентна градска стратегия. Ще продължим да работим по различни пилотни проекти, свързани с градската мобилност, замърсяването на въздуха и консумацията на енергия. Ще продължим да работим за визията на София като зелен и интелигентен модел за устойчиво развитие", коментира зам.-кметът Барбалов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени